"Deniz Feneri siyasallaştırılmamalı"

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Almanya'da görülen Deniz Feneri e.V davasının siyasallaştırılmaması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 25.05.2009 - 13:52
Abone Ol google-news

Almanya Büyükelçiliği'nde basın mensuplarının Deniz Feneri e.V davayla ilgili sorularını yanıtlayan Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, bunun çok geniş çaplı bir konu olduğunu, Almanya'da bir yargı sürecinin işlediğini ve bazı mahkumiyetlere karar verildiğini belirtti.

Büyükelçi Cuntz, ''Deniz Feneri davası siyasallaştırılmamalıdır... Çok büyük dosyalar oluşturuldu. Bu dosyalar Türkiye'nin talep etmesi üzerine buraya gönderildi. Bunların çevirileri Almanya'da yapılmadı, Türkiye'ye getirildikten sonra yapıldı. Medyadan takip edebildiğim kadarıyla çeviriler tamamlanmış. Söz konusu olan binlerce sayfadan oluşan dosyalardır ve bunun çevirisi zaman alıyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği kanalıyla düzenli olarak Alman makamlarına adli yardım talebini ilettiğini kaydeden Büyükelçi, Alman makamlarının da bu kadar büyük ve kapsamlı bir dosyayı hızlı bir şekilde hazırlayarak ilettiğini söyledi.

Ek yardım talebinin de yine aynı şekilde Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği aracılığıyla Alman makamlarına iletilmesinin mümkün olduğunun altını çizen Cuntz, şunları kaydetti:
''Adli yardım talebi Türk makamları tarafından yapılmıştır. Bu konuda işleyen ikinci bir süreç daha var ki, o da, Almanya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenen adli yardım talebi Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği vasıtasıyla yetkili makamlara iletildi. Bununla ilgili olarak Türk makamlarından, Cumhuriyet Başsavcılığından yine adli yardım talebinde bulunuldu. Bahsettiğimiz bütün bu meseleler siyasi alanı etkilememektedir. Bunlar tamamen hukuki alanda yürütülen çalışmalardır. İki hukuk devleti olan Almanya ile Türkiye arasında hukuki düzlemde yapılan görüşmelerdir. Alman makamları tarafından iletilen yardım talebi çerçevesinde soru sorulması mümkündür ve sorular da sorulmuştur. Bu konuda şikayet etmeyi gerektirecek bir durum yok. Bu konu Almanya ile Türkiye arasında ne kadar iyi düzeyde bir işbirliğinin var olduğunu gösteriyor.''

Sürecin çok uzadığı veya özellikle uzatıldığı yönündeki eleştirilerin sorulması üzerine Alman Büyükelçi, Almanya tarafından dosyanın derhal iletildiğini, adli yardım talebiyle ilgili olarak da makamların çok hızlı bir şekilde Başsavcılıkla iletişime geçtiğini kaydederek, ''Ancak son derece geniş bir dosyayı hazırlamak ve onun çevirisini yapmak zaman alan şeylerdir. Şunu ifade etmek isterim ki, her şey gayet normal seyrinde devam ediyor'' dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Almanya'daki Deniz Feneri e.V davasında yargılanan kişileri sorgulamak isteyip istemediğiyle ilgili bir soruyu da Cuntz, ''Bununla ilgili bir bilgim yok, bunu savcılara sormak gerekiyor. Ancak Türkiye'den Alman makamlarına ulaştırılan adli yardım talebi içinde bazı soruların olduğunu Türk medyasından okudum'' şeklinde yanıtladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler