Atatürk'ün Havza'ya gelişinin 90. yıl dönümü

Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'un Havza ilçesine gelişinin 90. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler kapsamında Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım'ın da katılımıyla, Büyük Önder'in 25 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'dan Havza'ya giderken kullandığı eski Ankara yolundaki güzergah takip edildi.

Yayınlanma: 25.05.2009 - 14:20
Abone Ol google-news

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve beraberindekiler, ilk olarak Atatürk'ün Havza'ya giderken bir süre konakladığı merkeze bağlı Ataköy'e (Badırlı köyü) uğradı. Ardından Kavak ilçesine giden konvoydakiler, Atatürk Meydanı'nda düzenlenen törene katıldı.

Buradan Havza ilçesine giden grup, Atatürk'ün Havza'ya gelişinin 90. yıl dönümü kutlamaları kapsamında 25 Mayıs Stadı'nda düzenlenen ''25 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Kutlama Festivali'' etkinliklerine iştirak etti.

Düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Güzeloğlu, milli mücadelede Havzalıların üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğini, bugün de aynı göreve hazır olduğunu söyledi.
Vali Güzeloğlu, 25 Mayıs tarihinin, Türk milletinin kaderinin çizildiği tarih olduğunu vurgulayarak, ''Havza ilçesi Kurtuluş Savaşı'nın bütün ayrıntılarının planlandığı tarihtir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün milletiyle buluştuğu tarihtir. Bununla gurur duymalısınız'' diye konuştu.

Vali Güzeloğlu, ''Ya Bağımsızlık Ya Ölüm'' parolasıyla ilk dik duruşun sergilendiği Havza'nın tarihteki öneminin büyük olduğunu da ifade etti.

Konuşmaların ardından çeşitli okulların halk oyunu ekipleri gösteri sundu. Etkinlikler, geçiş töreniyle sona erdi.

 

Milli Mücadelede Havza'nın önemi

19 Mayıs 1919'da 18 silah arkadaşıyla birlikte Samsun'a gelen Büyük Önder Atatürk ve arkadaşları, 25 Mayıs'ta Havza'ya geçti.

Atatürk, o zaman bir alay karargahı ve tabur merkezi konumunda olan Havza'da kaldığı günlerde Milli Mücadele'nin ilk planlarının ana hatlarını kurdu.

Mustafa Kemal maiyeti ile Havza'da o zamanın en iyi evlerinden bir olan Ali Osman Ağa'nın konağında bir süre kalmış, daha sonra Mesudiye Oteli, kiralanarak 12 Hazirana kadar burada ikamet etti.

Mustafa Kemal Havza'da kaldığı süre içinde büyük planı orada hazırlamış ve tek bir düşmanın sahillere çıkarılmaması ve milli davaya karşı hazırlanılmasını bütün kumandalara bildirdi.

Milli Mücadele'de ''Havza Genelgesi'' olarak bilinen genelgeden sonra da İstanbul'da büyük bir miting düzenlenmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon