"Kalıcı barış ve güvenlik konularını tartışalım"

ABD Başkanı Barack Obama ile dünya sorunlarını ele almaya hazır olduğunu söyleyen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin nükleer enerji programına ilişkin dosyanın da kapandığını söyledi.

Yayınlanma: 25.05.2009 - 14:46
Abone Ol google-news

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad , Cumhurbaşkanlığı Sarayında düzenlediği basın toplantısında, yeniden bu göreve seçilmesi halinde Başkan Obama'yı dünya sorunları ve yönetimi konularını tartışmaya davet edeceğini belirtti.

Eski Başkan George W. Bush'u da tartışmaya davet ettiğini hatırlatan Ahmedinejad, BM merkezinde herkesin gözü önünde mevcut problemleri tartışmak istediğini belirtti.

Ahmedinejad, Başkan Obama'ya hitaben, ''Kalıcı barış ve güvenlik konularını tartışalım'' ifadesini kullandı.

İki ülke arasında esen soğuk rüzgara rağmen, ilk kez bir İran cumhurbaşkanı Obama'yı göreve seçilmesinden dolayı kutlamıştı.

Obama da İranlıların yeni yılını ve Nevruz Bayramını kutlayan bir mesaj yayımlamış, Farsça olarak ''Bayramınız kutlu olsun'' ifadesini kullanmıştı.

Tahran ve Washington yönetimleri arasında 30 yıldır doğrudan diplomatik ilişki bulunmuyor.

 

"Bizim için dosya kapanmıştır"

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Cumhurbaşkanlığı Sarayında düzenlediği basın toplantısında nükleer konudaki müzakerelere ilişkin olarak da açıklamalarda bulundu.

BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ile Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkelerinin müzakere talebini ve önerisini değerlendiren Ahmedinejad, ''Bizim açımızdan nükleer enerji programına ilişkin dosya kapanmıştır'' dedi.

Batı ile müzakereleri dünya sorunlarını ele alma çerçevesinde değerlendirdiklerini kaydeden Ahmedinejad, amaçlarının dünyaya barış ve güvenlik getirmek olduğunu söyledi.

''Nükleer silahlara sahip olmayı siyasi açıdan geri kalmışlık olarak görüyoruz'' diyen Ahmedinejad, nükleer enerji programlarının barışçıl olduğunu yineledi.

İran'ı nükleer konularda müzakerelere davet eden 5 artı 1 ülkeleri, daha önceki ''dondur dondur'' önerisini yeniden gündeme getirerek, Tahran yönetiminden olumlu cevap almayı umuyor.

Batı'nın uranyum zenginleştirmenin durdurulması karşılığında, yaptırımların durdurulacağı yönündeki

''dondur dondur''

önerisi, İran tarafından kabul görmemişti.


Tahran yönetimi,

"Dondur dondur önerisi, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına (NPT) aykırıdır, sayısız belirsizlikler içeriyor ve İran'ın çıkarlarını korumuyor"

açıklamasında bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler