Hastanede yangın: 8 ölü

Bursa Yıldırım Merkez ilçesinde Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde yangın çıktı. Yangında, yoğun bakımda tedavi gören 8 kişi hayatını kaybetti. Yangın nedeniyle 17'si çocuk olmak üzere 44 hasta çeşitli hastanelere sevk edildi. Bursa İtfaiye Daire Başkanı, yangının çıkış nedeninin büyük ihtimalle elektrik olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 05:52
Abone Ol google-news

İddiaya göre, Bursa Mimar Sinan mahallesindeki Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nin 2. zemin katındaki radyoloji servisinin kayıt bölümünde elektrik kontağından yangın çıktı. Bursa Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekipleri yangını söndürdü. Hastanenin havalandırma bölümünden yayılan dumanlar özellikle yoğun bakım ve yenidoğan ünitelerine yayıldı. Yangında yoğun bakımda tedavi gören 8 kişi hayatını kaybetti.

Hastane yetkililerince yoğun bakım ünitesindeki 22, yenidoğan ünitesindeki 17 hasta yataklarıyla beraber hastane bahçesine çıkarıldı.

 

İhmaller zinciri

Yangınla birlikte bir çok ihmal iddiası da ortaya atıldı. İddialara göre, hastane personeli yangına müdahale etmek istedi ancak yangın tüpleri boştu. Yoğun bakım ünitesindeki jeneratör çalışmadığı için bu bölümdeki hastalar hayatlarını kaybetti.

 

Ölenlerin kimliği belirlendi

Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde bulunan Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde çıkan yangında ölen 8 kişiden 5'inin kimliği belirlendi.

Mimar Sinan Mahallesi'ndeki hastanenin radyoloji servisinin kayıt bölümünde çıkan yangında hayatını kaybeden 8 kişi'den 3'ünün Gülbey Şahin (29), Hakkı Özdoğan, İnciser Bulut (68) Fatma Yalçındağ, İsmail Uysal, Muhlis Karaağaç (79), Aliye Aktop ve İbrahim Turgut olduğu bildirildi.

 

Hastaneden açıklama

Yangının ardından hastanenin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada yangın tatbikatı yapıldığı belirtildi. Hastanenin resmi internet sitesinde de yer verilen, ''2009 yılı yangın eğitim ve tatbikatı'' kapsamında, İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan eğitim amiri Haydar Dikme tarafından 28 Nisan 2009'da hastanede ''Yangınlardan Korunma Amacı ile Yangın Eğitimi ve Tatbikatı'' yapıldı. Tatbikata, doktor ve diğer sağlık personeli ile hastane yöneticileri katıldı.

 

"Yangın tüpleri boş değil"

Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde gece çıkan yangına ilişkin, ''Yangın tüplerinin boş olduğu söyleniyor. Bunların hiçbiri doğru değil'' dedi.

Çelik, hastane binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaydan dolayı herkesin büyük üzüntü yaşadığını söyledi.

Yangının çıkış nedeni ve bir ihmal olup olmadığının belirlenmesi için soruşturma açıldığını belirten Çelik, ''Soruşturmayı Sağlık Müdürlüğü'nden 2 müfettiş ve Cumhuriyet Savcılığı yapıyor. Bunların sonuçlarını ortaya çıktığı andan itibaren halkımızla paylaşacağız. Vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum'' diye konuştu.

 

"Yangında ihmali bulunan varsa, derhal gereği yapılmalı"

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde çıkan yangında ihmali bulunan varsa, derhal gereğinin yapılmasını istedi.

DP Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cindoruk, yangına ilişkin yayımladığı mesajında şunları kaydetti:
''Bursa'nın merkez Yıldırım İlçesi'nde bulunan Şevket Yılmaz Hastanesi'nde çıkan yangında 8 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Yangında ihmali bulunan varsa eğer, yetkililerin derhal gereğini yapmasını bekliyoruz. Yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize de sabır temenni ederim.''
 

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde meydana gelen ve 8 vatandaşın yaşamını yitirdiği üzücü olayın adli ve idari olarak bütün boyutları ile soruşturulacağı'' belirtilerek, ''Sonuçlar mümkün olan en kısa zamanda medyamız aracılığı ile halkımızla paylaşılacaktır'' denildi.

 

"Yangının çıkış nedeni büyük ihtimalle elektrik"

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde gece çıkan yangınla ilgili olarak, ''Yangının çıkış nedeni büyük ihtimalle elektrik ağırlıklı. Ama incelemelerimiz devam ediyor. Net bir şey yok'' dedi.

Doğan, hastane binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yangının kendilerine bildirilmesinin ardından ilk ekibin 2 dakika içinde olay yerine ulaştığını, daha sonra takviye ekiplerin de kısa sürede hastaneye geldiğini belirtti.

Kendisinin de ihbar yapıldıktan 5 dakika sonra olay yerine vardığını anlatan Doğan, gerekli müdahaleyi yaparak 15 dakikada yangını söndürdüklerini söyledi. Doğan, şunları kaydetti:
''Biraz duman sorunu vardı. Açılabilir kısımlardan, camları kırarak dumanı tahliye ettik. Aynı anda mahsur olan vatandaşlarımızı kurtardık. Bu şekilde tahliye işlemlerini sonuçlandırmış olduk. Yangın çıkışıyla ilgili bizi saat 02.11'de aramışlar; kayıtlarımız da bu şekilde. Mimar Sinan ekibimiz buradaydı. Daha sonra diğer ekiplerimiz geldi. Gece yollar boştur. Bunun için ekiplerimiz zaman kaybetmeden en kısa zamanda olay yerine gelmişlerdir. Yangının çıktığı alan 10 metre kare gibi dar bir alan, tomografi ünitesi dediğimiz alan. Onun yanında da kabloların geçtiği şaft bölümü var. Oralara gereken müdahaleler yapıldı. Yangının çıkış nedeni büyük ihtimalle elektrik ağırlıklı. Ama incelemelerimiz devam ediyor. Net bir şey yok. Olay yeri inceleme ekibimiz araştırmasına titiz bir şekilde devam ediyor. Zamanında müdahale yapılmasaydı çok daha acı şeyler olabilirdi. Çok şükür zamanında söndürdük.''

 

"Yangında sorumluluğu olanlar hesap vermeli"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde çıkan yangından sorumlu olanların derhal bulunmasını ve kendilerinden hesap sorulmasını istedi.

Türker, yayınladığı mesajda, "Yetkililerin yapacağı incelemeler sonucunda olayda bir ihmal olup olmadığı elbette ortaya çıkacaktır. Ancak yapılacak inceleme sadece bu hastanede alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığıyla sınırlı kalmamalı, konuya yüzeysel yaklaşılmalı. Benzer olayların yaşanmaması için tüm hastanelerimizde kontrol mekanizmaları daha da sıkılaştırılmalıdır" görüşüne de yer verdi.

 

İnceleme heyeti oluşturuldu

Sağlık Bakanlığı, Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde meydana gelen ve 8 kişinin hayatını yitirdiği yangının nedenini araştırmak üzere bir inceleme heyeti oluşturulduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, heyette, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası'ndan 2'şer temsilci ile 1 sivil savunma uzmanı bulunduğu, sonuç ve bulguların daha sonra kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

 

Hastanede incelemelerde bulunuldu

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, 8 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yangının çıktığı Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulundu.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi Başkanlığını da yürüten TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erdal Aktuğ, hastanenin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yangını duyar duymaz kurul olarak olağanüstü bir değerlendirme toplantısı düzenlediklerini, daha sona olay mahalline giderek işin ehli olan mimar, mühendis ve şehir planlayıcılarıyla hastaneyi gezdiklerini söyledi.

Heyet olarak hastanede yaklaşık 1 saatlik inceleme yapma fırsatı bulduklarını, yangının çıktığı yer ile yoğun dumana maruz kalan yoğun bakım ünitelerinin olduğu bölümü gezdiklerini ifade eden Aktuğ, şöyle konuştu:
''Yaptığımız incelemelerin ardından elektrik, makine, inşaat ve kimya mühendisleri ve mimarlar odalarının temsilcileriyle bir toplantı yaptık. Bu toplantıda bir teknik heyet kurduk. Teknik heyetimiz gerekli araştırmayı yapıyor. Teknik heyetin vereceği raporu değerlendireceğiz. Değerlendirmenin ardından da bu raporu kamuoyuyla paylaşacağız.''

8 kişinin yangından veya aşırı dumandan zehirlenme neticesi değil, yoğun bakım ünitesinden zorunlu olarak ayrıldıkları için yaşamlarını yitirmiş olabileceklerini dile getiren Aktuğ, şu ana kadar yaptıkları incelemelerde yangının çıktığı bölümde kullanılan kabloların yanmayan, duman çıkartmayan ve zehirlenme yapmayan türde kablo olmadığına dair tespitlerde bulunduklarını ifade etti.
 

FOTO GALERİ İÇİN: http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=galeri&kid=271&sn=1#sd

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler