Obama'dan Güney Kore ve Japonya'ya tam destek

ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin dün üç yıl aradan sonra ikinci nükleer yeraltı denemesini yapması üzerine Güney Kore ve Japonya liderlerini gece telefonla arayarak, ülke güvenlikleri için ''tam destek'' sözü verdi.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 06:44
Abone Ol google-news

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, önce Güney Kore Devlet Başkanı Li Myung-bak'ı, hemen ardından Japonya Başbakanı Taro Aso'yu arayarak ''ABD'nin nükleer silahların sınırlandırılması anlaşmasına tam bağlı olunduğunu'' ayrı ayrı teyit etti.

Japonya Başbakanı Aso, Kuzey Kore'nin atom bombası planlarını engellemek için yıllardır hemen hemen beyhude düzenlenen "Altılı Müzakerelerin" ABD ile tam destekçileri olan, baş arabulucu Çin ve Rusya ile tam işbirliğinin önemini de tekrarladı.

Rusya'nın atom bombası uzmanları, Kuzey Kore'nin yeraltı denemesinde kullandığı atom bombasının, dünya tarihinde ABD tarafından savaş amaçlı kullanılmış tek girişim olan 6-9 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerini yok eden bombaların gücünde olduğunu belirtti.

BM Güvenlik Konseyi dün aldığı kararla Kuzey Kore'nin 2006 yılındakinin ardından dün yaptığı ikinci nükleer denemenin BM kararların bariz çiğnenmesi olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon