Asya ve AB ülkelerinin dışişleri bakanlarından kınama

Asya ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yapılan ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği)-AB zirvesinde, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapmasını ortak açıklamayla kınadı.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 06:54
Abone Ol google-news

ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği)-AB zirvesinde bugün yayımlanacak metne göre, AB ve Asya ülkelerinin bakanları, Pyongyang tarafından dün açıklanan nükleer denemeyi kınayarak, bu nükleer denemenin BM Güvenlik Konseyi kararları ve 6 ülke (Güney Kore, Kuzey Kore, Çin, Japonya, ABD ve Rusya) arasında varılan anlaşmaların "açık bir ihlali" olduğunu belirtti.

Hanoi'deki toplantıya 27 AB ve 10 Asean üyesi ülke ile Çin, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Pakistan ve Moğolistan'ın bakanları katılıyor. Toplantıda, özellikle küresel mali kriz ele alınıyor.
 

Yeni füze denemesi iddiası

Öte yandan, Güney Kore'nin resmi Yonhap haber ajansı, nükleer denemeden bir gün sonra Kuzey Kore'nin Sarı Deniz'de kısa menzilli bir füze denemesi yapmaya hazırlandığını bildirdi.

Haber ajansı, hükümet kaynaklarına dayanarak verdiği haberinde, Kuzey Kore'nin, Sarı Deniz'de güneydeki Pyongan bölgesindeki Jungsan açıklarında bir bölgeye gemilerin girişini yasakladığını belirterek, Pyongyang'ın bugün veya yarın bu bölgede kısa menzilli bir füze atışına hazırlandığını kaydetti.

Yonhap, Kuzey Kore'nin, Çin'in Silkworm füzelerinin teknolojisiyle üretilen 160 km menzilli karadan denize füzeler fırlatacağını iddia etti.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından bir yetkili de, bu gelişme üzerine en üst düzey komutanların acil toplantıya çağrıldığını belirtti.
 

Seul'ün yeni kararı

Bu arada, Güney Kore, Pyongyang'ın dünkü nükleer denemesinin ardından, ABD tarafından idare edilen ve kitle imha silahlarının kaçakçılığının engellenmesini amaçlayan girişimin üyesi olacağını açıkladı.

Kuzey Kore, daha önce yaptığı açıklamada, Güney Kore'nin Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına karşı Güvenlik Girişimine (PSI) katılmasının savaş ilanı anlamına geleceğini bildirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler