Gazü Hidromobil 2008'e 'Hidrojet' ile hazırlanıyor

TÜBİTAK tarafından düzenlenen, hidrojen yakıtlı arabaların yarışacağı Hidromobil 2008'e, Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Makine Mühendisliği Bölümü, 'Hidrojet' adı verilen araba da katılacak.

Yayınlanma: 22.08.2008 - 12:13
Abone Ol google-news

GAZÜ Makine Mühendisliği Bölümü yarışma ekibi lideri Rıza Nejat Özsönmez, yaptığı açıklamada, TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmaya, GAZÜ Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Bayseç ile öğretim üyesi Prof. Dr. Saadettin Kapucu'nun danışmanlığını yaptığı 8 kişilik ekibin, Sanko Makina'nın sponsorluğunda hazırladığı 'Hidrojet' adını verdikleri araçla katılacaklarını söyledi.

Bu yıl da yine kısa bir zamanda hazırlık yaptıklarını, ancak geçen yılın tecrübe ve birikimleri nedeniyle hazırlıklarını daha dikkatle yaptıklarını vurgulayan Özsönmez, şöyle konuştu:
''Bu yıl aracımızın süspansiyon sisteminde iyileştirmeler yaptık. Bu iyileştirme bize virajlarda çok büyük avantajlar sağlayacak. Geçtiğimiz yıl kullandığımız diferansiyeli Türkiye'de hiç bir üniversite kullanmamıştı, bu yıl aracımız daha hafif olduğu için diferansiyeli daha da geliştirdik. Aracımız hidrojenle çalışıyor. Tanklara depoladığımız hidrojeni yakıt hücrelerine veriyoruz, yakıt hücreleri dışardaki oksijeni alarak elektrik enerjisine dönüştürüyor, bu enerjiyi aküye, bir motor vasıtasıyla da diferansiyele ve mile verip hareketi sağlıyoruz.''

'İddialıyız'

Aracın ağırlığını geçen yıla göre yüzde 30 düşürdüklerini, hızını ise yüzde 50 oranında arttırarak 60 kilometreye çıkardıklarını bildiren Özsönmez, ''Az bir sürede çok yol katettik. Yaptığımız arabanın hiçbir problem yaşamadan stop noktasına ulaşacağını inanıyoruz. Bu nedenle iddialıyız'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler