Silopi'deki kuyulardan hayvan kemiği çıktı

Şırnak'ın Silopi ilçesindeki 3 kuyuda yaklaşık 2 ay önce yapılan kazılarda bulunan 19 kemik parçasının hayvan kemiği olduğu tespit edildi. Silopi'de BOTAŞ'a ait tesis ile Silopi-Cizre kara yolunun 15. kilometresindeki Sinan Tesisleri'nde kazı yapılmıştı.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 09:22
Abone Ol google-news

İstanbul Adli Tıp Kurumu, Silopi ilçesindeki BOTAŞ ve Sinan Tesislerinde bir süre önce yapılan kazılarda bulunan 19 kemik parçasıyla ilgili incelemesini tamamladı.
Kurum, hazırladığı raporu soruşturmayı yürüten Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına gönderirken, raporda kazılarda bulunan kemik parçalarının insana ait olmadığı belirtildi.
 

3 kuyuda 19 kemik parçası

Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı, 1990'lı yıllarda öldürülen bazı kişilerin kuyulara atıldığı iddiasıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, BOTAŞ'a ait tesis ile Silopi-Cizre kara yolunun 15. kilometresindeki Sinan Tesisleri'nde kazı başlatmıştı.

Silopi Sulh Ceza Mahkemesinin 5-11 mart tarihlerinde kazı yapılmasına ilişkin verdiği iznin ardından 3 kuyuda başlatılan kazı çalışmaları Silopi Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Öztürk ve Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi nezaretinde yürütülmüştü.

Kazılarda BOTAŞ'daki kuyuda 2, Sinan Tesisleri'ndeki 2 ayrı kuyuda ise 17 olmak üzere toplam 19 kemik parçası ile bez parçaları bulunmuştu.
 

Cizre'deki kazılar

İstanbul Adli Tıp Kurumu, bir tanığın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuru sonucu Cizre ilçesine bağlı Kuştepe köyünde özel yetkili Cumhuriyet Savcısı nezaretinde 16 Mart'ta yapılan kazılarda bulunan 20 kemik parçasının da insana ait olmadığını bildirmişti.

İsmi açıklanmayan tanık ifadesinde, 1990'lı yıllarda Cizre'de terör örgütü PKK'ya yardım ve yataklık ettiği iddiasıyla bazı kişilerin korucu ve itirafçılar tarafından alındıktan sonra sorgulanmak üzere terör örgütü Hizbullah'a teslim edildiğini öne sürmüştü.
Tanık, terör örgütü Hizbullah üyelerinin bu kişileri eğitim amaçlı kullandıkları, ilçeye 2 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1991 yılında boşaltılan Kuştepe köyünde sorguladıktan sonra öldürdüğünü iddia etmiş, bu ifadeler doğrultusunda köyde kazı başlatılmıştı.
 

Diyarbakır'dan 461 kemik parçası gönderildi

Öte yandan, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca itirafçı Abdülkadir Aygan'ın ifadeleri üzerine, bir süre önce Diyarbakır-Hani kara yolunun Karaçalı ve Deveyolu mevkisinde kazı yapılmış, kazılarda 461 kemik parçası bulunmuştu. Bulunan kemik parçaları İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmişti.

İtirafçı Aygan, 1994 yılından Fethi Yıldırım ile 1996 yılında Hakkı Kaya'nın öldürüldükten sonra Karaçalı köyü yakınlarında toprağa gömüldüğünü öne sürmüştü.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler