Rus ekonomisindeki küçülme

Rusya'da bu yılın ilk 4 ayında yüzde 9,8 oranında küçülen ekonominin yıl sonundaki toplam küçülmesinin yüzde 8 oranında kalabileceği bildirildi.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 10:25
Abone Ol google-news

Rus ekonomisinin yıl sonunda toplam küçülmesinin yüzde 8 oranında kalabileceği açıklandı.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Andrey Klepaç, yaptığı açıklamada, Rus ekonomisinin ocak ve nisan ayları arasında yüzde 9,8 oranında küçüldüğünü hatırlatarak, ''Bu yıl gayrisafi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) düşüş tahminlerimizin altındaki yüzde 6-8 oranlarında olacak. Bu tahminleri daha kesin hale getirmek için çalışıyoruz'' dedi.

Ekonominin küçülmesine neden olarak ocak ve nisan ayları arasında yatırımlardaki yüzde 15,8'lik düşüşü gerekçe gösteren Klepaç, söz konusu dönemlerde yüzde 17 oranında düşen sanayi üretiminin de küçülmede etkili olduğunu savundu.

Bu arada, Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Oksana Sergiyenko da yaptığı açıklamada, bütçe açığının tahmin ettikleri yüzde 7,4'lük oranın üstüne çıkıp yüzde 9 oranında olabilecğini söyledi.

Rus yetkililer, GSYİH'nin 2009 yılında yüzde 2,2 oranında küçülmesini öngörmüş, ancak son ekonomik kriz dalgasından sonra bu rakamları yeniden gözden geçirmişlerdi. Uluslararası Para Fonu IMF Rus GSYİH'sının bu yıl yüzde 6 oranında düşebileceğini açıklamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev dün yaptığı açıklamada, ekonominin performansının bu yıl tahminlerinden daha kötü olacağını belirterek, hükümetin de ilk kez giderleri son derece kısmak zorunda kalacağını söylemişti.

Bu arada, Rusya Başbakanı Vladimir Putin de dün Bakanlar Kurulu'nda yaptığı açıklamada, bakanlıkların ve kurumların özellikle ekonomik kriz döneminde yaptıkları her harcamanın son kuruşuna kadar hesabını vermesi gerektiği uyarısında bulunmuştu.

 

Rusya yeni bir kriz dalgasına hazırlıklı olmalı

Öte yandan Rus uzmanlar, ülkedeki krizin bu yıl sonunda daha da kötüleşeceğini savunarak, Rusya'nın krizin yeni bir dalgasına hazırlıklı olması uyarısında bulundular.

Rus ''Gazeta'' gazetesinde yayımlanan haberde, dün Rus haber ajansı RİA Novosti'de düzenlenen yuvarlak masa toplantısında bir araya gelen ekonomi uzmanlarının ülke ekonomisinin geleceğiyle ilgili hiç de iç açıcı sözler sarf etmediği kaydedildi.

Uzmanların iş adamlarının bu yıl sonunda bankalardan aldıkları kredileri ödeyemez duruma geleceklerini ve bunun da yeni bir ekonomik kriz dalgasının yaşanmasına neden olacağını söylediği belirtilen haberde, ''Standard & Poor's uzmanlarına göre Rusya'da yıl sonuna doğru borçların geri ödenmeme oranı yüzde 50'ye, Rusya Yatırımları Sigortalama Ajansı'nın verilerine göre de bu oran yüzde 20 olacak'' denildi.

Rusya Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin'in borçların geri ödenmemesinden dolayı ye bir krizin çıkacağı konusunda mart ayında uyarıda bulunduğu belirtilen haberde, şu bilgilere yer verildi:
''Sadece VTB ve Siberbank gibi büyük bankalardaki borçların geri ödenme oranının yüzde 10'a ulaşacağını belirten Kudrin, krizin ikinci dalgasından korunmak için Rus hükümetinin 500 milyar ruble (16,23 milyar dolar) ayırdığını da belirtmişti. Dünkü toplantıya katılan MDM Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Oleg Vyugin, kriz ile mücadele yöntemlerinden sonuç alınamadığını, şirketlere yapılan para yardımlarının krizin nedenlerini ortadan kaldıramadığını söyledi. Mali piyasalardaki geçici düzelmelerin bile reel sektördeki durumu iyileştirmediğine dikkat çeken diğer konuşmacılar, krizle mücadele için kullanılabilecek yöntemler arasında '
doğrudan yatırımlar' konusunu saydılar.. Uzmanlar, krizden daha az etkilenen 'doğrudan yatırımlar' modelinin sağlıklı çalışabilmesi için Rusya ekonomisindeki devlet kontrolünün azaltılması gerektiğini vurguladılar.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler