Saç dökülmesi gen eksikliğine bağlı

Japon bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, saçların dökülmesi ile farelerde de bulunan Sox21 geninin olmayışının, saçların erken seyrelmesine yol açabileceğini ortaya koydu.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 10:37
Abone Ol google-news

Saçların dökülmesinin bir gen eksikliğine bağlı olabileceği bildirildi. Farelerde bu genin işlevini durduran bilim adamları, hayvanların başındaki tüylerin doğduktan yaklaşık 15 gün sonra dökülmeye başladığını, 1 hafta sonra ise baştaki tüm tüylerin döküldüğünü gördü.
Japonya Ulusal Genetik Enstitüsü'nden Yumiko Saga, normalde ilk tüyler döküldüğünde yenilerinin çıkmasının gerektiğini, ancak Sox21 geninden yoksun farelerin daha erken "saç döktüğünü" ve daha uzun süre "kel kaldığını", bu hayvanlarda yeni tüyler çıksa bile bunların daha çabuk döküldüğünü vurguladı.

Sox21 geninin sinir hücrelerinin oluşumunda rol oynadığının bilindiğini belirten Saga, ancak araştırmalarının ilk kez bu gen ile saça ilişkin sistem arasında muhtemel bir bağ olduğunu gösterdiğine dikkati çekti.

Keio Üniversitesinden Hideyuki Okano ile ortak yapılan ileri düzeydeki araştırmalarda da, bu genin eksikliğinin saç telinin dışındaki ince tabakanın oluşumu sırasında bir anormalliğe yol açtığı belirlendi.

Saga, araştırmanın kellik tedavisine ışık tutabileceğini belirtti. Ancak henüz bu yönde somut bir proje bulunmuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler