Efes-2009 tatbikatı tamamlandı

TSK'nın planlı tatbikatlarından olan Efes-2009 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı tamamlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Genelkurmay Başbakanı Orgeneral İlker Başbuğ ile beraber takip ettiği tatbikatta, katılan unsurlar göz doldurdu. Başbakan Erdoğan'ın zaman zaman ayağa kalkarak izlediği tatbikatta gerçek mermiler ve mühimmat kullanıldı.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 10:47
Abone Ol google-news

İzmir'in Seferihisar bölgesindeki Doğanbey Körfezi'nde 6 Mayıs tarihinde başlayan Efes-2009 tatbikatının son gününe Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Başbuğ ve 31 ülkeden 35 askeri gözlemci de katıldı. İzmir bölgesindeki şehit ve gazi yakınları ve izleyicilerin de hazır bulunduğu tatbikatta Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri'nden 6 bin 605 asker katıldı.

Tatkibatın başında Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu birlikler ve senaryoya ilişkin bilgi verdi.Tatbikat senaryosu kapsamında Kara Kuvvetleri'nden 27 helikopter, 40 bot, 14 tank, 14 zırhlı muharebe aracı, 17 adet obüs top ve personeli görev aldı. Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı 46 muhtelif gemi ve bir helikopterle tatbikata katılırken, Hava Kuvvetleri 36 F-16, 13 F-4 2020, üç F-4, dört RF-4 keşif uçağı, bir C-130, 1 C-160 ve bir CN235 uçağıyla manevralarda yer aldı. Ayrıca Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı'na ait bir elektronik istihbarat uçağı da harekata katkı sağladı.

 

Demir - çelik savaşı

Demir-Çelik ülkeleri arasındaki gerginlik sonrasındaki savaş ortamını işlenen tatbikatta, uçaklar toplam 241 sorti gerçekleştirdi. Tatbikatta Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan uçakların yaklaşık yüzde 25'i görev aldı.

Tatbikatların bugün öğlenden önce gerçekleştirilen bölümünde savaş uçakları atışlarını önceden belirlenen hedeflere tam isabet olarak gerçekleştirdiler. F-4 uçakları ve F-16 uçakları belirlenen hedeflere önce makineli tüfek atışı gerçekleştirdi. Ardından diğer uçaklar hedeflerini bombaladılar.

Tatbikat alanında izleyicilere, harekata katılan uçak, gemi ve diğer unsurların telsiz konuşmaları yansıtıldı. Senaryo gereği, çıkarma yapılacak bölgeyi baskı altında tutan düşman kuvvetlerine yönelik hava harekatının ardından deniz topçuları da atış gerçekleştirdiler. Kıyıya çıkacak birliklere yönelik baskının azaltılması amacıyla düşman kuvvetleri üzerine daha sonra Kara Kuvvetleri'ne bağlı 155'lik obüs topları da isabetli atışlar gerçekleştirdi. Cobra helikopterlerinin de temsili düşman üzerine saldırması ve hava indirme harekatının gerçekleştirilmesinin ardından Doğanbey Körfezi'ne çıkarma başladı.

Çıkarma gemilerinin Doğanbey kıyılarına çıkardığı, zırhlı muharebe araçları, deniz piyadeleri ve diğer birliklere havadan savaş uçakları ve cobra helikopterleri destek verdi. Çıkarma gerçekleştiği sırada düşman bölgesine uçak, helikopter ve denizden atışlar gerçekleştirildi.

Tatbikat, senaryoda planlandığı gibi hedeflenen bölgenin ele geçirilmesiyle sona erdi.
Bu yılki Efes tatbikatında ilk defa tank ve 105 milimetrelik toplar gerçek mermilerle atış gerçekleştirdiler. Bu toplar ilk kez Skorsky helikopterlerince tatbikat alanına indirildiler. Muhaberebenin en zor şekli olan çıkarma harekatında düşman üzerine havadan indirme de ilk kez düzenlendi.

Doğanbey'deki tatbikat hareketliliğini Başbakan Erdoğan'ın dikkatle izlediği zaman zaman Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'dan bilgi aldığı gözlendi. Başbakan Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tatbikatı zaman zaman dürbün yardımıyla izlediler. Başbakan Erdoğan'ın zaman zaman ayağa kalkarak tatbikat alanına baktığı görüldü.

 

"Eğitim bilinci önemli"

TSK için bazı özellik ve yeteneklerin çok büyük değer taşıdığına işaret eden Orgeneral Başbuğ, bunların başında da eğitimin yer aldığını bildirdi.

Eğitimin her şeyin başı olduğunu ve eğitim olmadan hiçbir yere gelinemeyeceğini vurgulayan Orgeneral Başbuğ, ''Bugün eğitim seviyesinin, Silahlı Kuvvetlerin bütününü kavrayacak şekilde mükemmel noktaya geldiğini gördük'' dedi.

Orgeneral Başbuğ, Silahlı Kuvvetler için diğer önemli unsurun da birliklerin modern harp araç ve gereçleriyle donatılması ve bunların başarıyla kullanılması olduğunu söyledi.
Efes 2009 Tatbikatı'nın, TSK'nın bir önemli özelliğini daha ortaya koyduğunu ifade eden Orgeneral İlker Başbuğ, bunun da birliklerin morali, sevk idare yeteneği ve disiplini olduğunu belirtti.

İcra edilen tatbikatın TSK'nın ulaşmış olduğu ateş gücüyle gece harekat yeteneğini de gözler önüne serdiğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetti:
''Bugün gerçekten burada Silahlı Kuvvetlerin erişmiş olduğu ateş gücünü fiili olarak görmek ve elde edilen sonuçları izlemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Daha fazla bir şey söylemeye gerek yok, hepiniz bunun bugün canlı şahidisiniz. Herhalde bugün hiçbiriniz ateş bölgesinde olmak istemezdiniz. Bugün Silahlı Kuvvetlerin erişmiş olduğu ateş gücü ve gece harekatı imkan kabiliyetini izleyen ve görenlerden Türkiye'nin dostları mutlu olur, düşmanlarıysa herhalde çok derin bir düşünce içine girmek durumundadır.''

Orgeneral Başbuğ, basın toplantısının ardından tatbikatta görev alan birlik komutanlarına teşekkür ederek, çeşitli hediyeler verdi.

 

Kore tatbikatında şehitler verilmiş

Tatbikatı Kore, Kıbrıs ve Güneydoğu gazilerinin yanı sıra şehit yakınları da izledi. Kore gazisi 78 yaşındaki Bahri Makas, "Esas biz 1953'te bir tatbikat yaptık. Kore savaşı öncesiydi. O tatbikatta 3 veya 5 şehidimiz oldu" diye konuştu.

Geçtiğimiz 23 Nisan'da Şırnak'ta şehit düşen Yüzbaşı Çetin Ünsal'ın eşi Serap Ünsal, tatbikata davet edilmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Şehit yüzbaşının kayınpederi Halil Aksu ise "Bazı şeyleri aşmak çok zor olacak. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sahip olduğu güç güven veriyor. TSK ile gurur duyuyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler