Garanti, Western Union ile işbirliği anlaşması imzaladı

Garanti Bankası ile Western Union, uluslararası para gönderme işlemlerinin Garanti İnternet Şubesi'nden yapılması konusunda anlaştı.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 11:04
Abone Ol google-news

Garanti Bankası ile Western Union, uluslararası para gönderme ve alma işlemlerinin www.garanti.com.tr'deki Garanti İnternet Şubesi üzerinden gerçekleşmesine olanak sağlayan bir işbirliği anlaşmasına imza attı.

İşbirliği kapsamında, Garanti Bankası müşterileri, Western Union aracılığıyla yurt dışından kendilerine gelen havaleleri, Western Union acente hizmet noktalarına gitmeksizin, Garanti İnternet şubesi aracılığıyla, doğrudan banka hesabına aktarabilecek. Ayrıca yine Garanti İnternet şubesi aracılığıyla kendi banka hesaplarından Western Union'un yurt dışındaki 334 binin üzerindeki acente hizmet noktasına para gönderebilecek.

Bu kapsamda sıkça yapılan para gönderme işlemleri ''kayıtlı gönderim'' olarak tanımlanabilecek, öte yandan Western Union'un kişiden şirkete hızlı para gönderme imkanı sağlayan servisi Quick Pay işlemleri de yapılabilecek.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil işbirliğine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, yeni uygulama çerçevesinde Garanti Bankası internet şubesinden Western Union ile para gönderme ve almanın mümkün olacağını, bu uygulamanın dünyada ''ilk'' kez gerçekleştirileceğini bildirdi.

Konuşmasının ardından komisyon oranlarına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Erbil, ''Komisyon oranları diğerleri ile aynı. Fiziksel işlemlerle aynı komisyon. Esnek bir fiyat politikaları var. Para trafiğinin yoğun olduğu yerlerde farklı fiyatlar var'' dedi.

 

"Türkiye Western Union için çok önemli bir pazar"

Western Union Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasifik'ten sorumlu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Hikmet Ersek de global ekonominin dünyada herkesi zorlamaya devam ettiğini böylesine çalkantılı bir dönemde 2008'in Western Union'un için rekor bir yıl olduğunu, 2008'de gelirlerini yüzde 8 artırarak 5,3 milyar dolara çıkardıklarını söyledi.

Ersek, dünyada 200'ün üzerinde ülke ve bölgede 379 bin noktada hizmet verdiklerini kaydetti.

Yeni servisleri sayesinde yurt dışından para alan kişilerin ister fiziki Western Union acente noktalarından isimlerine gelen parayı çekebileceklerini, isterlerse Garanti Bankası internet bankacılığı üzerinden kendilerine gelen parayı direk hesaplarına aktarabileceklerini anlatan Ersek, yurt dışına para göndermek isteyenlerin de aynı şekilde tüm dünyaya para gönderebileceklerini anlattı.

Ersek, ''Bu servis Western Union tarihinde bir ilk. Dolayısıyla en üst yönetimimizin de projeye büyük ilgisi var. Hepimiz bugünden itibaren Türkiye'yi yakından takip ediyor olacağız. Çünkü bu, bir bakıma bizim diğer ülkelerde de benzer servisi başlatabilmemiz için önemli bir örnek teşkil edecek'' dedi.

Türkiye'nin Western Union için çok önemli bir pazar olduğuna işaret eden Ersek, ''Türkiye'de şu anda 4 binin üzerinde fiziki acente noktamız var. Bugünden itibaren Garanti internet şubesİ aracılığıyla da hizmet ağımız oldukça genişledi'' diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Ersek, krizin etkilerini gördüklerini, tüm dünyada yollanan para bakımından bir yavaşlama olduğunu belirterek, ''İlk çeyrekteki yavaşlama, geçen senenin ilk çeyreği ile karşılaştırırsanız yüzde 5'' dedi.

 

4 binden fazla nokta

Western Union Türkiye Ülke Direktörü Nogay Kanpolat da uluslararası hızlı para gönderme servisi Western Union'da ücretlendirmenin şeffaf olduğunu, göndericinin tüm masrafları karşıladığını, Türkiye'den dolar ve avro olarak para gönderilip çekilebildiğini belirtti.

Western Union'u daha çok yurt dışında yaşayan, çalışan ve çeşitli sebeplerle Türkiye'deki yakınlarına para gönderen gurupların kullandığını ifade eden Kanpolat, şunları kaydetti:
''Dünya nüfusunun yüzde 3'ü göçmen. Türkiye'ye baktığımızda yurt dışında yaklaşık 5 milyon vatandaşımızın olduğunu görüyoruz. Tüm dünyada göçmen nüfusun sayısı son 30 yılda 2 misline katlandı ve 2008 yılı içinde bu kişiler ailelerine, sevdiklerine yaklaşık 305 milyar dolar tutarında para gönderdi. Öyle ülkeler var ki gelirlerinin büyük kısmı yurt dışında çalışan vatandaşlarının gönderdiği paralardan oluşuyor. Western Union olarak burada önemli bir oyuncuyuz ve 2008 yılında 188 milyon kişiden kişiye işlem gerçekleştirdik''.

Türkiye'de 1999 yılında hizmet vermeye başladıklarını söyleyen Kanpolat, Türkiye'de Finansbak, IngBank, Denizbank, Fortis, PTT, Ziraat Bankası, T-Bank ve Türkiye Finans Katılım Bankası şubelerinde hizmet verdiklerini, 4 binden fazla noktada sistemlerinin işlediğini, bugün itibariyle Garanti Bankasının da acenteleri olduğunu kaydetti.




 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler