İstanbul Modern beş yaşında

İstanbul Modern Sanat Müzesi, kuruluşunun 5. yılını Türkiye'nin modern ve çağdaş sanatının gelişimini yansıtan koleksiyonundan derlediği ''Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar'' ve Annette Merrild'in fotoğraflarından oluşan ''Oda Projesi'' sergileri ile kutluyor.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 11:04
Abone Ol google-news

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, ana sponsor Türk Telekom'un Genel Müdürü Paul Doany, serginin küratörü Levent Çalıkoğlu ve Fotoğraf Galerisi Küratörü Engin Özendes, müzenin 5 yıllık çalışmaları ve yeni sergi hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Oya Eczacıbaşı, müzenin kuruluş yıl dönümünü, yenilenen ve zenginleşen koleksiyonu ile müzenin iki katını da kapsayan büyük bir sergiyle kutladığını belirterek, 30 Ağustos'a kadar açık kalacak ''Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar'' sergisinin, beş yılın özetini gözler önüne serdiğini vurguladı.

İstanbul Modern'in kuruluşundan beri, ''modern ve çağdaş sanat yapıtlarını, fotoğraf, tasarım, mimari, yeni medya ve sinema alanlarındaki üretimler de içinde olmak üzere koleksiyonda toplamayı, korumayı, sergilemeyi ve belgelemeyi hedeflediklerini'' dile getiren Eczacıbaşı, müzenin 5 yıl süresince satın alımlar, bağışlar ve 20 yıl gibi uzun süreli ödünçlerle güçlendiğini kaydetti.

Annette Merrild'in fotoğraflarından oluşan ''Oda Projesi'' sergisinin de bugün açılacağını anımsatan Eczacıbaşı, ''Bu sergide sanatçının, insanların yaşadıkları mekanların, bulundukları ülke ve kentlere özgün birçok özelliğini yansıttığını görüyoruz'' dedi.
Eczacıbaşı, ''Artık bugünün Türkiyesini ve üretilen sanatını görmek isteyenler İstanbul Modern'i ziyaret ediyor'' diyerek, sözlerine şöyle devam etti: ''İstanbul Modern'de ziyaretçiler, hem Türkiye'nin geçmişini ve bugününü öğreniyor, hem de çağdaş sanatın uluslararası seçkin sanatçılarını bir arada görme olanağını elde ediyorlar. İstanbul Modern'de ortak temalar altında farklı yaklaşımları ve disiplinleri yan yana getirerek, sanatın, toplumsal yaşam için bir vizyon oluşturabileceğini göstermeyi amaçlıyoruz. 5 yıl süresince 3 sürekli sergi, 15 süreli sergi, 16 fotoğraf sergisi ve 9 video programı sunduk.''
 

Sarkis sergisi, Eylül ayında açılacak

Retrospektif sergilerle Türk resminin kilometre taşı olma özelliği taşıyan sanatçıları, yapıtları, kişilikleri ve yaşamlarıyla tanıttıklarını belirten Eczacıbaşı, bu yıl ise çağdaş sanatın en önemli isimleri arasında yer alan Sarkis'in retrospektif nitelikli sergisini açacaklarını bildirdi.

Eczacıbaşı, Eylül ayında İstanbul Bienali ile eş zamanlı açılacak Sarkis sergisinin, İstanbul Modern'in bir sanatçı için düzenlediği en kapsamlı sergi olma özelliği taşıdığını kaydetti. Serginin, tüm disiplinler arası alanları kullanan Sarkis'in 50 yıllık kariyerini içereceğini dile getiren Eczacıbaşı, müzenin tüm mekanlarını kapsayacak sergi için yurt dışından 14 müzeden sanatçının yapıtlarının getirileceğini ifade etti. Oya Eczacıbaşı, çocukların ve gençlerin görsel sanatlar alanında eğitilmesi amacıyla müze içinde ve dışında çok çeşitli programlar sunduklarını hatırlattı.

İstanbul Modern'i bugüne dek yılda ortalama 500 bin kişinin ziyaret ettiğini bildiren Eczacıbaşı, bu yıl ise günlük ziyaretçi sayılarının bin 200'ün üzerinde olduğunu, hafta sonlarında bu sayının 3 bine çıkabildiğini söyledi.

Yaptıkları araştırma göre, müzeyi özellikle gençlerin ve kadınların ziyaret ettiğini dile getiren Eczacıbaşı, ''Araştırmalarda müzemizi sürekli ziyaret edenlerin sayısı artarken, aynı zamanda son dönem müze ziyaretçilerinin yarısından fazlasının ilk kez ziyaret ettiği ve İstanbul Modern'in yeni sanatseverler kazandığı görülüyor'' dedi.

 

Paul Doany

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany de sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetlerine destek olmanın önemine işaret ederek, sanatın, iletişimin en derin biçimlerinden biri olduğuna inandıklarını belirtti.

Kültür mirasını zenginleştirmek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla sanatı desteklediklerini ifade eden Doany, ''Ana sponsor olarak destek verdiğimiz İstanbul Modern ile Türkiye'nin fikri hazinesine yatırım yapmak için sinerjik bir iş birliği içindeyiz'' diye konuştu.

Fotoğraf Galerisi Küratörü Ergin Özendes de Annette Merrild'in 9 ülkenin 9 büyük kentinde çektiği 118 fotoğrafından oluşan ''Oda Projesi'' sergisinin, 30 Ağustos'a kadar açık kalacağını anımsattı.
 

''Oda projesi sergisi"

Merrild, ''Avrupa'nın bir ucundan diğerine yaptığı bir tür antrolojik yolculuk'' olarak nitelendirdiği projesinde, fotoğraf makinesiyle evlerin içlerini görüntüleyerek, toplumdan portreler oluşturdu.

Eski ustaların natürmort tarzlarını takip eden portre serilerinde, mobilya ve eşyalar yer alırken, evlerde yaşayanlar görüntülenmedi.

Merrild, önce Hamburg, New York ve Kopenhag'da aynı apartmanda oturan komşularının oturma odalarını fotoğrafladı. Bu serinin insanlar üzerinde yarattığı etkiden esinlenen Merrild, ''Oda Projesi''ni yarattı ve iki yıl içinde Varşova, Barselona, Tallinn, Lyon, Manchester ve İstanbul'u ziyaret etti.
 

''Yeni yapıtlar, yeni ufuklar"

''Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar'' sergisinde 134 sanatçının 200 yapıtı yer alacak. Sanatseverler, müzenin her iki katında, sürekli ve süreli sergiler salonlarında resimden heykele, enstalasyondan videoya uzanan çeşitlilik içinde çağdaş bir kimliğe bürünen İstanbul Modern Koleksiyonu'nu görebilecek.

Türkiye'de üretilen modern ve çağdaş sanatın başlangıç evresinden bugüne geçirdiği sürecin aktarıldığı sergi mekanında eserlere eşlik eden metinler, gelişim sürecinin sosyal, kültürel, ekonomik ve politik dinamiklerini anlatıyor.

''Çalışma Alanı'' olarak tanımlanan küçük salonda, çağdaş sanatta eş zamanlı bir gelişimi araştıran bir proje mekanı konumlandı. Alan, farklı coğrafyalardan sanatçıları yan yana getiren sergileme formatı, sanatçı ve sanatçı inisiyatiflerinin projelerine ev sahipliği yaparak, üretimlerini teşvik etmeyi amaçlıyor.

Türk sanatının batılılaşma sürecinde Givanian, Hoca Ali Rıza, Abdülmecid Efendi, Zonaro gibi isimlerle başlayan sergi, 1910-1914 yılları arasında Paris'e gönderilen bir grup sanatçının beraberinde getirdiği izlenimci sanat anlayışını, Feyhaman Duran, İbrahim Çallı ve Nazmi Ziya'nin eserleriyle ele alıyor.

Türkiye'de farklı bir sanat anlayışının sentezini oluşturan Cevat Dereli, Mahmut Cüda, Hale Asaf gibi sanatçıların eserleriyle devam eden sergi, kübik bir form ve sanat anlayışını savunan Cemal Tollu, Zeki Faik İzer, Nurullah Berk, Zühtü Müridoğlu, Elif Naci ve Abidin Dino'nun eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor.

Sergide, soyut sanatı eserlerinde görünür kılan Adnan Çoker, Ferruh Başağa, Zeki Faik İzer ve Abidin Elderoğlu'nun eserleri, soyut heykel sanatını doğuran Kuzgun Acar, Nejad Melih Devrim, Fahrelnissa Zeid, Selim Turan, Hakkı Anlı ve Mübin Orhon, toplumsal gerçekçi resim anlayışını figüratif dille sunan Neşet Günal, Nedim Günsür, figüre yeni ve ironik bir kimlik kazandıran Cihat Burak, Adnan Varınca, Avni Arbaş, Orhan Peker ile geleneksel figürün karşısına yenilikçi figüratif resmi yerleştiren Mehmet Güleryüz, Alaaddin Aksoy, Burhan Uygur, Metin Talayman, Utku Varlık, Komet, Nevhiz Tanyeli ve Neşe Erdok'un eserleri yer alıyor.

Özellikle çağdaş sanatın son 30 yılına damga vuran sanatçıların koleksiyona katılan yeni örneklerini öne çıkaran sergide, yakın dönemin çağdaş sanatçılarının eserleri beğeniye sunuldu.

Sergide, bu yıl 53. Venedik Bienali'nde ''Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü''nü alacak olan Yoko Ono'nun, İstanbul Modern'e bağışladığı ''Ex It'' başlıklı yerleştirmesi, Jennifer Steinkamp'ın 8. Uluslararası İstanbul Bienali'nde tarihi Yerebatan Sarnıcı için yarattığı ''Dikkat Çekici'' başlıklı enstalasyonu, İngiliz heykeltraş Tony Cragg'ın ''Çirkin Yüzler'' adlı eseri, William Kentridge'nin Fransız sinemacı Georges Melies'e hayranlığını yansıtan ''Üç Boyutlu At'' başlıklı eseri de bulunuyor.

İstanbul Modern, 5. yıl kutlamaları kapsamında küratörlüğünü Paolo Colombo'nun üstlendiği, Amar Kanwar, Shahzia Sikander ve Pascual Sisto'nun işlerini bir araya getiren ''Önemli ve Önemsiz Olaylar'' başlıklı 10. video programı da başladı. Program, 16 Ağustosa kadar devam edecek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon