Türk girişimciler Makedonya'da

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Makedonya-Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada tek çıkar yolun hükümetler arasında ve iş adamları arasında iş birliğini yoğunlaştırmak olduğunu söyledi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise başlamanın bitirmenin yarısı olduğunu ifade ederek ''Öyleyse bu yakınlaşmayı somutlaştıracak hamlelere, bir an önce başlayalım'' dedi.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 11:21
Abone Ol google-news

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski Makedonya-Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türk firmalarının Makedonya'da yatırımda bulunmalarını arzu ettiklerini belirterek, yatırımlar için olumlu şartların Makedonya'da mevcut olduğunu kaydetti. Makedonya'da kalifiye ve ucuz iş gücünün mevcut olduğuna, yabancı yatırımları teşvik eden bir ortamın yaratıldığına işaret eden Gruevski, Makedonya'nın aldığı tedbirlerle bu yıl yüzde bir oranında büyüyeceğini bildirdi.

Makedonya'da gümrük işlemlerinin basitleştirildiğini, adli süreçte önlemler alındığını, rüşvetle mücadelede önemli başarıların kaydedildiğini belirten Gruevski, eğitim alanında da düzenlemelerin yapıldığını anlattı. Küresel krizin etkilerine dönük 3 paket açıkladıklarını anlatan Gruevski, bunlardan birinin de gelir vergisi olduğunu söyledi.

Gruevski, Makedonya'da 250 milyon Avro tutarında enerji, karayolu ve demiryolu yatırımının yapılacağını da bildirdi. ''Tek çıkar yolumuz hükümetler ve iş adamları arasında iş birliğini yoğunlaştırmak ve karşılıklı ekonomik iş birliğini geliştirmek'' diyen Başbakan Gruevski, iş birliği ve karşılıklı sinerjiyle, ortak menfaatlerle sorunların çözüleceğini söyledi.


Devlet Bakanı Çağlayan

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, başlamanın bitirmenin yarısı olduğunu ifade ederek, ''Öyleyse bu yakınlaşmayı somutlaştıracak hamlelere, bir an önce başlayalım'' dedi.

Geçen yıl Makedonya'ya ihracatın 300 milyon dolar, ticaret hacminin ise 330 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Çağlayan, mevcut ticaret hacmini üst seviyelere çıkarmak, ancak bunu yaparken de mümkün olduğunca dengeli bir ticaret yapısını tesis etmek istedikleri söyledi. Çağlayan, "Amacımız 2010 yılı sonunda ikili ticaretimizi daha dengeli bir biçimde 1 milyon dolara ulaştırmak'' dedi.

Ticari ilişkilerin yanı sıra yatırımların arttırılmasının da çok önemli olduğun belirten Çağlayan, karşılıklı yatırımların arttırılmasının ilişkilere uzun vadeli bir perspektif ve kalıcılık sağlayacağını kaydetti.

Makedonya;da faaliyet gösteren 100 Türk firmasının yatırımlarının, 180 milyon dolara ulaştığını hatırlatan Çağlayan, Türk iş adamlarının Makedonya;da daha fazla iş yapmalarının ana hedeflerinden biri olduğunu söyledi. Çağlayan, bu yatırımların Balkanlar'daki istikrarın, kalıcılığın ve barışın devamlılığında bir sigorta olacağını da belirtti.

Çağlayan, Makedon hükümetinin alt yapı projelerini, telekomünikasyon, enerji ve doğalgaz alanlarında yapılması planlanan projeleri takip ettiklerini belirterek, Türk müteahhitlik firmalarının bu süreç içinde yer almalarını teşvik ettiklerini söyledi.

Ortak hedeflere giden yolda her türlü engeli ortadan kaldırmanın her iki ülkenin asli görevi olduğunu dikkat çeken Çağlayan, Türk iş adamlarına ve yatırımcılara yönelik çalışma ve oturma iznine yönelik uygulamaların Makedonya'da yatırımı teşvik eden diğer politikalarla bağlantılı hale getirilmesi ile engellerin kaldırılmasının, ticaretin ve yatırımların önünün açacağını belirtti.

Bakan Çağlayan, ulaştırma alanında da iş birliğinin önemine dikkat çekerek, iki ülkenin üçüncü ülkelerde de ortak projelere imza atabileceğini kaydetti. Çağlayan, Türkiye'nin Makedonya ile yalnızca ortak bir geçmişi değil, giderek bütünleşen Avrupa içerisinde ortak bir geleceği de paylaşmakta olduğunu sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler