Bursa Valisi'nden yangın açıklaması

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde gece çıkan yangınla ilgili Sağlık Bakanlığı müfettişleri dahil 10 kişilik ekibin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 11:40
Abone Ol google-news

Bursa Valisi Şahabettin Harput, dün gece yangın çıkan Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nin  önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yangını haber alarak Bursa'ya gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın hastanedeki incelemelerinin ardından tarihi Valilik binasına gittiğini, burada olayda ölen yurttaşların aileleriyle görüşerek acılarını paylaştığını belirtti.

Olayla ilgili inceleme ve araştırmaları takip ederek kamuoyunu sık sık bilgilendireceklerini ifade eden Harput, şöyle konuştu:
''Sık sık gerçek bilgilerle kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyoruz. Kamuoyumuzun doğru bilgiye ulaşması, vatandaşlarımızın kafasında şüphe, tereddüt oluşmaması, her şeyin net ve şeffaf olarak ortaya konulması olmazsa olmaz bizim temel ilkemizdir. Ancak bu çerçevede zaman zaman konuyu yeterince bilmeyen bir kısım vatandaşlarımızın konuyla alakalı, gerçeğe uymayan bilgiler vermesi, bu bilgiler sonucu gerek sağlık çalışanlarının gerekse yangını söndürmede görev yapan itfaiye, sivil savunma, emniyet ve ambulans hizmetinde görev yapanların moralini, şevkini kırmaktadır. Vatandaşlarımızın sanki devlet yeterince ilgilenmiyormuş gibi bu müesseseye bakışı olumsuz yönde veya güvenini sarsacak şekilde bir kanının oluşmasına katiyen fırsat vermemek gerek. Bu manada yapılması gerekenler yapılıyor.''

Vali Harput, yangının nedeniyle ilgili olarak Bakan Recep Akdağ ile Bursa'ya gelen müsteşar yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı ve 2 başmüfettişin çalışma yaptığını anımsatarak, şunları kaydetti:
''Bizim burada İnşaat Mühendisleri Odasıyla bizzat temas kurarak bir teknik kurum olarak bilirkişi mahiyetiyle onlardan istifade ederek, yangının çıkışıyla alakalı veya binanın inşaatında yangına sebep olacak fiziki eksiklik var mı yok mu bunların tespitiyle alakalı müfettişlerle birlikte şu an 10 kişilik ekip çalışmaya devam etmektedir. Bunun sonucunda ortaya çıkacak sonuç herkesi bağlayacaktır. Öte yandan, idari soruşturmada da yangına müdahale veya yangının çıkışında yetkililerin tedbir alma noktasında zaafı, ihmali veya gecikmesi varsa bu da mutlaka ortaya çıkacak ve bu konuda kimin sorumluluğu varsa gereği mutlaka yerine getirilecektir.''

Harput, yangında ölen 8 hastanın otopsisinin devam ettiğini kaydederek, şunları söyledi:
''Şu ana kadar 4 vatandaşımızın otopsisi tamamlanmıştır. Otopsiler ölüm sonucunu belirlemede önemlidir biliyorsunuz ancak burada yapılan otopsilerde hekim arkadaşlar ölüm nedenlerini bize verememişlerdir. Vatandaşlarımızdan adli tıp laboratuvarına gönderilmek üzere doku almışlardır. Onların sonucunu beklemekteyiz. Sonuçların bir an önce alınması için Sayın Bakanımız, vilayetten Adli Tıp Kurumu Başkanıyla bizzat görüşmüştür. Ölümlerin neden olduğunun ortaya çıkarılması ve vatandaşların bilgilendirilmesi konusu üzerinde ısrarla, önemle durmaktayız. Cumhuriyet Başsavcılığımız konuyla ilgili adli soruşturmayı başlatmış, Akdeniz Üniversitesinden çağırdığı ayrı bir bilirkişi heyetini bu konuyla ilgili görevlendirmiş, onlar da bu çalışmaları sürdürmektedir.''

Vali Harput, saat günü saat 17.00'ye doğru çalışmalarda belli bir mesafe alınacağını umduğunu, o saatlerde Sağlık Bakanı Akdağ'ın günün son değerlendirmesini yapacağını vurguladı.

Vali Harput, gerek yenidoğan yoğun bakımda, gerek yetişkin yoğun bakımda toplam 29 kişinin risk altında olduğunu belirtti.

Harput, diğer hastanelere kaldırılan hastaların sağlık durumuyla ilgili sorular üzerine de, ''Erişkin yoğun bakımda bulunan 16 hastadan 8'i hayatını kaybetmiştir. Yoğun bakımda bulunan hastaların durumunun hep kritik olduğunu hepiniz bilirsiniz. Yeni bir gelişme yok. Durumu bu olaya bağlı ağırlaşan yok ama durumu ağır olan vaka var'' diye konuştu.

 

"Yangından değil dumandan"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde çıkan yangınla ilgili olarak, ''Yoğun bakım ünitesindeki ölümlerin, yangından dolayı değil, dumanın havalandırmadan diğer servislere sızmasından kaynaklandığını'' bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Recep Altepe, yangın sonrasında AKP Bursa İl Başkanı Nagip Vardar ile Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulundu, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Olaydan duyduğu üzüntüyü dile getiren Başkan Altepe, şunları kaydetti:
''Bursa'nın başı sağ olsun. Saat 02.11'de hastanenin 2. bodrum katında tomografi servisinde çıkan yangın, olaydan 2 dakika sonra Mimar Sinan itfaiye ekipleri tarafından müdahale ederek söndürüldü. Yoğun bakım ünitesindeki ölümler, yangından dolayı değil, dumanın havalandırmadan diğer servislere sızmasından kaynaklandı.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler