Davutoğlu, Memmedyarov ile bir araya geldi

Resmi ziyaret için Bakü'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili soruna değinerek "Azerbaycan'ın istikrarı, esenliği, geleceği ve toprak bütünlüğü bizim için esastır" dedi.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 11:50
Abone Ol google-news

Temasları kapsamında Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile bir araya gelen ve ardından heyetler arası görüşmelere katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Azerbaycan'ın güçlü olmasının, Türkiye'nin de güçlü olması anlamına geldiğini ifade etti.

Hiç kimsenin Türkiye'nin Azerbaycan ile ilgili hassasiyeti hususunda herhangi bir şüphe taşımaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Azerbaycanlı kardeşlerimiz bilmelidirler ki Türkiye, tarihte olduğu gibi gelecekte de Azerbaycan'ın yanındadır" diye konuştu.

Davutoğlu, "Bölgedeki aktörler, özellikle Ermenistan'a yönelik mesajımız çok açık ve nettir. Bölgenin artık işgallerden, gerilimlerden, yüksek tansiyonlardan arındırılması lazım" ifadesini kullandı.

Bölgedeki donmuş problemlerin çözüm yollarının, bu problemleri sürdürmek değil, çift taraflı, çok taraflı ve her türlü çözüme dönük ilişkileri harekete geçirmek olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Geçmiş olaylar gösterdi ki dondurulmuş problemler, elimizde patlamaya hazır bomba gibidir ve bölgesel gerilimleri artırma riski taşıyor. Artık bu patlamaya hazır olan bombalardan kurtulmanın vakti gelmiştir" dedi.

Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiği yönündeki görüşlerini her zeminde dile getirdiklerini belirten Davutoğlu, Türkiye'nin bu konudaki görüşünün açık ve net olduğunu, sorunun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Davutoğlu, "Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu ve uluslararası toplumun, artık bölgedeki bu dondurulmuş meseleyi çözmek için her türlü çabayı göstermesi gerekiyor" diye konuştu.

İkili ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki ekonomik konular ile enerji meselelerinin yanı sıra bölgedeki son gelişmeleri de ele aldıklarını bildiren Davutoğlu, "Artık ortak bölgemizin geleceğini birlikte bir bölge vizyonu çerçevesinde şekillendirmemiz lazım" ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, Türkiye ile Azerbaycan'ın sıradan dost ve komşu kardeş ülke olmadığının, aynı zamanda iki stratejik ortak olduğunun altını çizerek, Türkiye'de herkesin, farklı siyasi görüşlere sahip olmasına rağmen, Azerbaycan ile ilişkilere önem verdiğini ve bundan herkesin emin olması gerektiğini kaydetti.

Bakan Memmedyarov ile ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini ve bu ilişkilerin mükemmel bir şekilde sürdürüldüğünü belirten Davutoğlu, ikili ilişkilerin daha da gelişeceğinden emin olduklarını ifade etti.

Memmedyarov da, ziyareti için Davutoğlu'na teşekkür ederek, bu ziyaretin kendileri için büyük önem taşıdığını söyledi.

İkili ve heyetler arası görüşmelerde Karabağ, enerji, ekonomi, kültür ve diğer alanlardaki işbirliği konularını ele aldıklarını ifade eden Memmedyarov, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolardan fazla olduğunu, bunun kendilerini tatmin etmediğini kaydetti.

Davutoğlu, temasları kapsamında Azerbaycan Başbakanı Artur Rasızade ile de bir araya geldi. Bu görüşme basına kapalı yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler