DHKP-C davasında federal savcı görüşlerini açıkladı

Brüksel Temyiz Mahkemesi, terör örgütü DHKP-C üyelerinin yargılanmasına devam ederken, oturumların bugünkü bölümünde görüşlerini bildiren Federal Savcı Johan Delmulle, bir suç ve terör örgütünün söz konusu olduğu üzerinde ısrarla durdu.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 16:54
Abone Ol google-news

Sanık avukatlarının, "mahkemenin yetkisizlik kararı vererek yargılamayı durdurması" talebini reddeden, Türk devletinin müdahil taraf olarak mahkemeye katılmasına ilişkin itirazları da geri çeviren Brüksel Temyiz Mahkemesi, bu sabah, geçen yıl ölen, terör örgütünün başı Dursun Karataş'ın sanıklar listesinden çıkarıldığını da açıklamıştı.

Brüksel Temyiz Mahkemesi'nde hafta boyunca aralıksız sürecek oturumlarda, bazıları firarda olan DHKP-C üyeleri Musa Asoğlu, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Fehriye Erdal, Şükriye Akar ve Zerrin Sarı yargılanıyor. Sanık avukatları, yargılamanın halk jürisinden oluşan Ağır Ceza Mahkemesi'ne aktarılması ve Türkiye'nin müdahil taraf olarak kabul edilmemesini isteyerek, terör örgütünü "siyasi parti" olarak nitelendiriyor, davaya siyasi nitelik kazandırmak için çaba harcıyorlar.

Federal Savcı Johan Delmulle, bugünkü konuşmasında, terör örgütünün Belçika;da bir çeşit dokunulmazlık elde ederek, Türkiye;de saldırılar ve çeşitli suçlar düzenlemesine izin verilemeyeceğini belirtti. Terör örgütü DHKP-C;nin, terör eylemlerini haklı çıkarmak uğruna Türkiye;ye ve rejimine yönelik ithamlarının gerçek dışı ve temelsiz olduğunu anlatan Delmulle, örgütün ana hedefinin Türk devletini yıkmak ve komünist bir rejim getirmek olduğunu ifade etti. Savcı, yargılanan terör örgütü üyelerinin himaye edilmelerinin, bu şekilde onlara yeni saldırılar düzenleme olanağı tanınmasının kabul edilemezliği üzerinde durdu. Federal Savcı Delmulle, terör örgütünün yapısı, eylemleri ve silahlanmasına ilişkin belge ve kanıtlara da işaret ederek, bu örgütün Batı Avrupa;daki zararlı eylemlerini de hatırlattı. Yargılamanın 29 Mayıs'a kadar aralıksız sürdürülmesi ve kararın adli tatil döneminin ardından sonbaharda açıklanması öngörülüyor.

Öte yandan, Belçika televizyonu RTBF, bir saatlik kapsamlı bir araştırma programında terör örgütü DHKP-C'nin ve yandaşlarının faaliyetlerine yer verirken, örgüt tarafından üstlenilen Sabancı suikastı, terörist Fehriye Erdal'ın eylemleri ve firarı, Sabancı suikastı faillerinden Mustafa Duyar'ın itirafları, Belçika adaleti ile istihbarat birimlerinin çelişkili tavırları gibi unsurlar üzerinde ayrıntılı olarak durdu. Televizyon, terör örgütünün ana hedefinin Türk devletini, rejimini yıkmak, istikrarı bozmak olduğunu anlatırken, firardaki terörist Fehriye Erdal'ın, Türkiye;de işlediği suçlar çerçevesinde, bu yıl sonundan önce, Belçika'da, gıyabında yargılanacağını da hatırlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler