Türkiye'nin sınırları mayın dolu

Anti personel kara mayınlarının imhası için çaba gösteren sivil toplum kuruluşu "Mayınsız Bir Türkiye Girişimi"nin hazırladığı raporda, Türkiye'nin sadece Suriye sınırında değil, diğer ülkelerle olan sınırlarında da çok sayıda mayının gömülü olduğu belirtildi.

Yayınlanma: 27.05.2009 - 05:53
Abone Ol google-news

Mayınların imhası için çaba gösteren bir sivil toplum kuruluşu Türkiye'nin mayın gerçeğini ortaya koyan bir rapor hazırladı.

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi'nin hazırladığı raporda bu konuda şu bilgi verildi:
"Türkiye'nin Suriye sınırında 510 kilometre uzunluğunda mayın tarlası bulunmaktadır. Bu bölgede 615 bin 149 mayın vardır. Irak sınırında 42 kilometre uzunluğundaki bölgede 75 bin 115 adet mayının olduğu bilinmektedir. İran sınırındaki 109 kilometre uzunluğundaki alanda ise 191 bin 428 adet mayın olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye-Ermenistan sınırındaki 17 kilometre uzunluğundaki bölgede ise 21 bin 984 mayın yer almaktadır."

Raporda, Türkiye'nin stoklarında halen yaklaşık 3 milyon mayın bulunduğu, eğitim amacıyla elde tutulan mayın miktarının ise 16 bin olduğu ifade edildi.
 

5 yıl kaldı

Ottowa Sözleşmesi'ne imza atan Türkiye'nin toprağa gömülü tüm mayınları 2014 yılına kadar temizlemesi gerekiyor.

AKP Hükümeti şimdiye kadar sadece Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi konusunda harekete geçti, bu konuda hazırladığı bir yasa tasarısını Meclis'e sundu. Tasarının görüşmeleri tartışmalı bir şekilde sürüyor.

Irak, İran ve Ermenistan sınırlarındaki mayınların ne olacağı, nasıl temizleneceği konusu ise bugüne kadar netlik kazanmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler