Domuz gribi yayılıyor

ABD'nin New York kentinde domuz gribi nedeniyle ölenlerin sayısı 4'e çıktı. Singapur'da da ilk virüs vakası açıklandı. Öte yandan Yunanistan'da vaka sayısı 3'e yükseldi.

Yayınlanma: 27.05.2009 - 06:52
Abone Ol google-news

New York Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Thomas Frieden, Queens semtindeki 41 yaşındaki bir kadın ile Brooklyn semtinde 34 yaşındaki bir erkeğin ölüm nedenlerinin domuz gribi olduğunu belirterek, böylece kentte hastalıktan ölenlerin 4'e çıktığını kaydetti.

New York'ta domuz gribine yol açan Influenza A/H1N1 virüsü nedenli ilk ölümün görüldüğü bir okulun da aralarında olduğu 20 okulda ara verilen eğitim dünden itibaren tekrar başlarken, 5 okulda ise eğitime ara verildi.Kentteki doğrulanmış vaka sayısı da 330 olarak bildirildi.


Finlandiya

Finlandiya Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ülkede 3'üncü domuz gribi vakasının belirlendiğini doğruladı.

Yetkililer, ABD'den Finlandiya'ya dönen, 30 yaşındaki bir erkek hastanın, domuz gribine yol açan H1N1 virüsünü taşıdığının doğrulandığını belirtti.
Başkent Helsinki'de, hastanın tedavi edildiği hastanenin yetkilileri, hastanın tedavisini evinde sürdürdüğünü ve hastalığının iyileşme aşamasında olduğunu kaydetti. Hastane yetkilileri, hastayla yakın teması olan kişilere de önlem amacıyla ilaç tedavisine başlandığını söyledi.

Finlandiyalı yetkililer, 3 hafta önce yaptıkları açıklamada, tatil amacıyla gittikleri Meksika'dan dönen genç bir çiftte, ülkedeki ilk iki domuz gribi vakasına rastlandığını duyurmuştu. Hastalığın belirlenmesinin ardından tedavi altına alınan çift tamamen iyileşmişti.
 

Çin

Çin'de A tipi H1N1 gribine yakalandığı kesinleşenlerin sayısı 13'e çıktı. Şinhua haber ajansı yerel sağlık birimlerine dayanarak, son tespit edilen hastanın ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinde yaşayan Çin asıllı bir Amerikan vatandaşı olduğunu duyurdu.

62 yaşındaki hastanın 18 Mayısta Hong Kong aktarmalı olarak San Francisco'dan geldiği, 20 Mayısta ateşinin yükseldiği ve 22 Mayısta Tayşan şehrinde hastaneye başvurduğu bildirildi. Söz konusu hastayla temasta bulunan 23 kişi karantinaya alındı.
Öte yandan, şu ana kadar Hong Kong'da 10, Tayvan'da ise 9 domuz gribi vakası tespit edildi.
 

Singapur

Singapur da ilk doğrulanmış H1N1 vakasını açıkladı. Sağlık Bakanlığı, 22 yaşındaki Singapurlu kadının 10 günlük New York ziyaretinden bu hafta başında döndüğünü, hastaneye kaldırılarak karantinaya alındığını bildirdi. Yetkililer, ayrıca bu kişiyle temas edenler ve aynı uçakla ülkeye gelenlerle ilgili araştırma başlatıldığını kaydetti.
 

Yunanistan

Yunanistan'da üçüncü domuz gribi vakasının Selanik'te tespit edildiği bildirildi.
Yunan basını, İngiltere'den Selanik'e gelen 20 yaşındaki kimliği açıklanmayan bir Yunanlı gence yapılan testlerin pozitif çıktığını, hastanın kentin AHEPA hastanesinde bakıma alındığını duyurdu.

Hastanın Atina'da dün bakıma alınan 21 yaşındaki bir diğer hastayla sınıf arkadaşı olduğu ve ikisinin İngiltere dönüşü aynı uçakta bulunduğu belirtilen haberlerde, hastalarla temas edenlere ilişkin önlemlerin de alındığı kaydedildi.

H1N1 virüsü tespit edilen gencin tedavisinin Dünya Sağlık Örgütü ve AB tarafından belirlenen yönergeler çerçevesinde yapıldığı da belirtildi.

Yunanistan'da ilk kez geçen hafta 19 yaşındaki bir gençte H1N1 virüsü tespit edilmişti. ABD'den Atina'ya geldiği bildirilen genç, kısa süren tedavisinin ardından iyileşmiş ve taburcu edilmişti. Hastayla aynı uçakta gelen Yunanistan Sağlık Bakanı Dimitri Avramopulos dahil, test yapılan yaklaşık 30 kişide ise virüse rastlanmamıştı.
 

Domuz gribinde 444 yeni vaka

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada domuz gribine neden olan Influenza A/H1N1 virüsü taşıyan 444 yeni vakanın teşhis edildiğini açıkladı. DSÖ'den yapılan açıklamada, yeni vakaların 367'sinin, Meksika'da teşhis edildiği, bu ülkede 3 kişinin daha Influenza A/H1N1 virüsünden yaşamını yitirdiği belirtildi. Açıklamada, yeni vakalarla birlikte dünyada toplam vaka sayısının 13 bin 398'e yükseldiği, son olarak Bahreyn ve Singapur'da virüs taşıyan kişilere rastlanmasıyla hastalığın görüldüğü ülke sayısının 48'e çıktığı kaydedildi. Dünyada Influenza A/H1N1 virüsünden ölenlerin sayısı da 95'e çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler