Facebook'un yüzde 1,96'sı satıldı

Sosyal iletişim sitesi Facebook, yüzde 1,96 hissesini 200 milyon dolara bir Rus internet firmasına sattı. Bu satış işlemi, resesyon döneminde nakit destek sağladığı Facebook'un değerinin yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu gösterdi.

Yayınlanma: 27.05.2009 - 08:41
Abone Ol google-news

Facebook'un üst yöneticisi Mark Zuckerberg, Facebook'un yüzde 1,96 oranındaki imtiyazlı hisselerine 200 milyon dolar yatırım yapan ve ''Mail.ru, Forticom ve vKontakte'' gibi Rusya'nın önde gelen internet sitelerinde yatırımları bulunan Digital Sky Technology's (DST) şirketinin ''etkileyici büyüme ve finansal başarılarından'' etkilendiğini söyledi.

Rusya ve Doğu Avrupa'da bazı internet firmalarında yatırımları bulunan DST'nin, Facebook'un yönetim kurulunda temsil edilmeyeceğini ya da özel haklara sahip olmayacağını ifade eden Zuckerberg, ''bu yatırım Facebook'un, insanların paylaşım ve iletişim sağlamaları amacıyla küresel şebeke yaratmadaki başarısının sürdüğünü gösteriyor'' dedi.

Facebook'un ek sermaye artırımına ihtiyacı bulunmadığını ancak, rahatça büyümesine yardımcı olacağı için DST'nin nakit desteğinden memnun olduklarını belirten Zuckerberg, başka yatırımcıların da Facebook'a yatırım yapmakla ilgilendiğini, sonuçta DST'nin kurucuları Yuri Milner ve Gregory Finger'ın Doğu Avrupa ve Rusya'da internette güçlü deneyime ve sosyal iletişim teknolojisinde derin ve gelişmiş anlayışa sahip olmasından ötürü Facebook'ta yatırım hakkını kazandığını kaydetti.

Zuckerberg, şirketin şimdiki değerinin, 2007 yılında Microsoft'un yüzde 1,6 hissesi karşılığında 240 milyon dolar yatırım yaptığı zamana göre 5 milyar dolar daha az olmasıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, ''Microsoft yatırım yaptığında biz kesinlikle piyasanın zirvesindeydik'' dedi.

Microsoft ile Facebook'un reklam ve araştırma konularında ortaklık yaptığı için Microsoft anlaşmasının ''stratejik ortaklık'' olduğunu, buna rağmen DST'nin ''doğrudan finansal yatırım yaptığını'' ifade eden Zuckerberg, ''bu durum ve mevcut ekonomik koşullar gözönüne alındığında bunun adil ve iyi bir değer olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

Geçen yıl ağustos ayından bu yana üye sayısını ikiye katlayan Facebook, 200 milyondan fazla aktif üyeye sahip bulunuyor. Bu üyelerin yaklaşık yüzde 70'i ise ABD dışından.
Facebook'tan en az 100 milyon dolar daha adi hisse satın almayı planlayan DST'nin ise 2005 yılında kurulmasından bu yana 30'dan fazla şirkette 1 milyar dolardan fazla yatırımı bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler