Kıbrıs açıklarında petrol arama çalışmaları başlıyor

ABD'nin Güney Lefkoşa Büyükelçisi Frank Urbancic, adını belirtmediği bir Amerikan şirketinin, en kısa zamanda Kıbrıs'ın güneybatı kıyılarında doğalgaz ve petrol arama çalışmaları yapmaya başlayacağını açıkladı.

Yayınlanma: 27.05.2009 - 08:55
Abone Ol google-news

Rum radyosunun haberine göre Urbancic, düzenlediği basın toplantısında, petrol ve doğalgaz aramaya başlayacak olan enerji şirketinin gelmesiyle, Güney Kıbrıs'ta Amerikan yatırımlarının artacağını söyledi.
 

Adada 2 yıldır petrol gerginliği yaşanıyor

Güney Kıbrıs, geçen yıllarda Mısır ve Lübnan'la deniz bölgesinde petrol ve doğalgaz yataklarından istifade edilecek "münhasır ekonomik bölgeleri" belirleyecek anlaşmalar imzaladı ve denizi parsellere ayırdı, Türkiye ve KKTC buna sert tepki gösterdi.
Güney Kıbrıs, sözde "münhasır ekonomik bölgesinde" başlattığı petrol arama çalışmalarında ilk aşama olan yabancı şirketlere bilgi verilmesi ve ihale başvurularının yapılması sürecine 15 Şubat 2007'de başladı ve bu ilk toplantıya Mısır Petrol Bakanı Emin Semih Semir Fehmi de katıldı.

Kıbrıs Rum yönetiminin Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aranması için açtığı ihaleye başvurular, 16 Ağustos 2007'de tamamlandı. İhaleye iki uluslararası şirketin başvurduğu açıklandı. Adadaki petrol gerginliği, 2007 ve 2008'e damgasını vurdu.

Kıbrıs Rum yönetiminin, daha 2008 yazında Kıbrıs adası ile Mısır arasındaki deniz bölgesinde bulunabilecek petrol yataklarının araştırılması çalışmalarına 2009 yılının başlarında başlayacağı yönünde Rum basınında haberler çıktı. Kıbrıs Türk tarafı bu durumu, 3 Eylül 2008'de KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında başlayan görüşme öncesinde "kışkırtıcılık ve sorumsuzluk" olarak niteledi.

Kıbrıs Türk tarafı, haklarından hiçbir şekilde taviz vermeyeceğini de açıkladı.
Kıbrıs Rum yönetimin Akdeniz'deki petrol arayışları, geçen kasım ve aralık aylarında da bölgede gerginliği artırdı. Rum lideri Hristofyas, Türk savaş gemilerinin Rum yönetimi adına petrol çalışması yapan gemilere müdahalesini iki mektupla BM'ye şikayet etti. KKTC Cumhurbaşkanı Talat da BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup göndererek Hristofyas'a yanıt verdi. Talat, müzakereler sırasında Hristofyas'tan petrol çalışmalarını durdurmasını da istedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon