"Genelkurmay mayın temizleme şirketi değil"

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TBMM Genel Kurul'da muhalefetin engeline takılan mayın temizleme yasası ile ilgili CHP'lilerin endişelerine yanıt verirken, "Bu bir kiralama sözleşmesidir. Hakimiyet sözleşmesi değil. Genelkurmay mayın temizleme şirketi değil" dedi.

Yayınlanma: 28.05.2009 - 09:31
Abone Ol google-news

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TBMM Adalet Komisyonu'nda Askeri Hakimler Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının görüşmelerine katılmak üzere geldiği Meclis'te gazetecilerin, Genel Kurul'da görüşmeleri devam eden mayın tasarısı hakkındaki sorularını yanıtsız bıraktı.

Gönül, komisyon toplantısında ise CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ile CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin tartışmalara yönelik sorularına yanıt verdi. Gönül, Suriye kara sınırındaki mayınların temizlenerek, bu arazilerin tarıma açılmasını öngören kanun tasarısındaki imzasının da, Maliye Bakanlığı'na tasarıyla ilgili görüş bildirdikleri yazıdaki imzasının da arkasında olduğunu söyledi.

Komisyona, Suriye kara sınırındaki mayınların temizlenerek, bu arazilerin tarıma açılmasını öngören kanun tasarısının hazırlık aşamaları hakkında bilgi veren Gönül, Maliye Bakanlığı'nın tasarıyı hazırladıktan sonra ilgili kuruluşlardan görüş sorduğunu anımsatarak, "Bizim Bakanlıkta kendisi ve bizimle en yakın çalışan kuruluşların da görüşlerini almak suretiyle bir görüş hazırlıyor. O görüş çok uzun olduğu için rapor haline getirildi. Üst yazıyla görüşü, Maliye Bakanlığına iletmiş olduk. Maliye Bakanlığına ilettiğimiz, bizim Bakanlığın görüşüdür. O imza da bana aittir, ancak Maliye Bakanlığının hazırladığı tasarıdaki imza da bana aittir. Maliye Bakanlığı artık masrafı yapan, sorumluluğu taşıyan bakanlıktır. Bizimkisi görüştür, onların ki icraattır" dedi.
 

Bu kira sözleşmesi

Gönül, söz konusu tasarı ile ilgili farklı yorumların yapıldığı iddialarına, "Maliye Bakanlığı'nın tasarısına, 'bizim görüşe yüzde 100 uyulmadı' diye imza atmazsam, o zaman Maliye Bakanlığı demez mi 'Top sendeydi, sen yapsaydın o zaman'" karşılığını verdi.
CHP'li Köktürk'ün "Sayın Bakan, farklı görüşte olduğunu ifade ediyor" sözleri üzerine, Gönül şöyle dedi: "Farklı görüş bildirdik. Ama Maliye Bakanlığı sorumluluk taşıyor. Artık ben sorumluluk taşımıyorum. Görüş bildirme sorumluluğu taşıyorum. İcraat sorumluluğu, Maliye Bakanlığına ait. Nitekim farklı görüşümüz, komisyon toplantısında tasarıya yansıdı. Beni de çağırdılar. Tasarıda, hizmet alımı suretiyle yapım yoktu. Bizim 'hizmet alımı suretiyle yapım' görüşümüz, komisyon toplantısında tasarıya girdi...Bakanlığımız görüşü, zaten bir şekilde intikal etmiş. Muhalefet partisinden bir arkadaşımız, Meclis kürsüsünden de söyledi. Her iki imzamım da arkasındayım. Kimseye hakimiyet hakkı devredilmedi. Bu bir kiralama sözleşmesidir. Hakimiyet verilmesi değildir."

Komisyon toplantısında CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, mayın tasarısıyla ilgili, "Bizim bilmediğimiz bir şeyler mi var?" diye sorarak endişelerini gündeme getirdi.
Bakan Gönül de, her iki imzanın da (kararname ve tasarı) arkasında olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Söz verdik bu yasa çıkacak" sözlerine atfen, "Kimseye söz verildiği yok açık ihaleye giren alır" diye konuştu.

Bakan Gönül, CHP'lilerin, "Niye TSK mayınları temizlemiyor?" sorularına ise "Bu konuda Maliye Bakanlığı yetkili. Maliyet çok yüksek ve milyon dolarlara çıkan maliyet çıktı. Genelkurmay mayın temizleme şirketi değil" karşılığını verdi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler