"ABD'de durgunluk bu yıl bitecek"

ABD'li Ulusal İş Ekonomisi Derneği'nin (NABE) anketine katılan ekonomistlerin yüzde 90'ından fazlası, ABD'de durgunluğun bu yıl sona ereceğini, ancak iyileşmenin inişli çıkışlı olacağını tahmin ediyor.

Yayınlanma: 27.05.2009 - 10:52
Abone Ol google-news

ABD'li Ulusal İş Ekonomisi Derneği'nin (NABE) 27 Nisan-11 Mayıs tarihleri arasında 45 ekonomiste yönelttiği soruların yer aldığı anketin sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 74'ü 2007 yılı Aralık ayında başlayan durgunluğun 3. çeyrekte sona ereceğini öngörüyor.

Ankete katılanların yüzde 19'u dönüm noktasının bu yılın son çeyreği olacağını düşünürken, geriye kalan yüzde 7 durgunluğun gelecek yılın ilk çeyreğinden sona ereceğini ifade ediyor.

NABE katılımcıları, ekonomideki sıçramaya karşın işsizlik oranının bu yıl yükselmeye devam edeceğini çünkü şirketlerin ekonomideki iyileşmeden emin olana kadar yeni işçi alma konusunda hevesli olmayacağını tahmin ediyor.

Ankete katılan ekonomistler, geçen yıl yüzde 5,8 olan işsizlik oranının bu yıl yüzde 9,1'e çıkmasını bekliyor. Eğer NABE'nin anketi doğru çıkarsa, işsizlik oranı 1983 yılından bu yana en yüksek seviyesine yükselecek. Ankete katılanların bazıları, gelecek yılın ikinci çeyreğinde işsizlik oranının yüzde 10,7'ye kadar çıkabileceğini düşünüyor.

Anket katılımcılarının çoğunluğu ABD'de durgunluğun bu yıl biteceğini düşünse de 2009 genelinde ekonominin performansının kötü olacağını tahmin ediyor. Ankete göre, ekonomi bu yıl yüzde 2,8 daralacak.

Ekonomistler, ekonomide en kötünün geride kaldığını buna karşılık mali krizlerden sonra iyileşmenin yavaş olma eğiliminde olduğunu vurguluyorlar.

Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 71'i gelecek 5 yılda tüketicilerin daha tutumlu olacağını düşünüyor. ABD'de kişisel harcamalar, Mart ayında yüzde 4,2 artarak son 10 yılda ilk kez üst üste 3 aydır yüzde 4'ün üzerinde seyretti.

ABD ekonomisi, geçen yıl son çeyrekte yıllık bazda yüzde 6,3, bu yılın ilk üç ayında ise yüzde 6,1 küçülerek, son 50 yılın en kötü performansını sergiledi.

NABE anketine katılan ekonomistler, içinde bulunulan Nisan-Haziran döneminde ekonominin yüzde 1,8 daralacağını, daha sonra ise tekrar büyümeye geçeceğini düşünüyor. Ekonomistlerin, gelecek yıl için büyüme tahmini yüzde 2.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler