"Türkiye'nin katılım süreci canlandırılmalı"

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek verirken Türkiye'nin katılımı sürecinin yavaşlatılması değil canlandırılması gerektiğini vurguladı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise, Kıbrıs sürecine ilişkin olarak "Hiç kimse, sahip olduğu konumu dolayısıyla yürüyen müzakere sürecini çıkarları etrafından şekillendirmeye yada kullanmaya çalışmamalıdır" uyarısını yaptı.

Yayınlanma: 27.05.2009 - 11:18
Abone Ol google-news

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine tam destek verirken Türkiye'nin katılım sürecini hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, Kıbrıs sürece ilişkin olarak, "Hiç kimse, sahip olduğu konumu dolayısıyla yürüyen müzakere sürecini çıkarları etrafından şekillendirmeye yada kullanmaya çalışmamalıdır" uyarısında bulundu.

Bir çalışma ziyareti için Ankara'da bulunan David Miliband, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşme ardından Bakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında, "Ben katılım sürecini tekrar canlandırılmasını görmek istiyorum, yavaşlatılması değil" dedi.

Katılım sürecinin her iki taraf için son derece önemli olduğunu ifade eden Miliband, Türkiye'nin önünde zor bir yol olduğunu ancak İngiltere'nin de bu yoldan geçtiğini söyledi.

Genişlemenin AB'yi güçlendirdiğini ve sürmesinin gerektiğini ifade eden Miliband, genişlemenin Avrupa'nın güvenliği için taşıdığı öneme de dikkat çekti.

Bu arada, Miliband, Kıbrıs müzakere sürecini desteklediklerini ve en kısa süre içinde çözüm bulunmasını istediklerini de söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Miliband ile yaptığı görüşme için "büyük bir entelektüel zevk duydum. Kendisi çok köklü bir entelektüel geleneği olan bir aileden geldiğini biliyoruz" dedi.

Ahmet Davutoğlu, Miliband ile Kıbrıs'ın geleceği ve Türkiye'nin AB hedefi gibi konularda vizyonunlarının örtüştüğünü belirtti.

Kıbrıs ile ilgili olarak da Davutoğlu, "Bütün tarafların bilmesi gereken çok açık bir konu varki gerekir ki kapsamlı bir çözüm için 2009 büyük bir fırsattır" dedi.

Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin olarak da "Hiç kimse, sahip olduğu konumu dolayısıyla yürüyen müzakere sürecini çıkarları etrafından şekillendirmeye yada kullanmaya çalışmamalıdır. Bu konuda Türkiye'nin ve İngiltere'nin pozisyonları tamamen örtüşmektedir bundan sonra iki garantör ülke olarak adanın geleceği konusunda birlikte çalışmaya devam edecekler" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler