"Benzin al-ma!"

Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkanı Hakan Tokbaş, tüketicinin petrol tüketme zorunluluğunun bütçe açıklarının kapatılmasına fırsat olarak kullanıldığını belirterek, ''Türkiye tüketicisi olarak dünyanın en pahalı benzininden kurtulmak istiyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 27.05.2009 - 11:36
Abone Ol google-news

Tüketiciler Birliği Ankara Şubesi, akaryakıtta yapılan yüksek zam ve alınan yüksek vergilere tepki olarak ''Benzin Al-Ma'' eyleminde bulundu.

Armada Alışveriş Merkezi'nde başlayan tepki eylemi buradan hareket eden Tüketiciler Birliği üyelerinden oluşan araç konvoyunun Eskişehir yolundaki bir benzin istasyonuna gelerek 1 liralık benzin almasıyla sona erdi.

Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkanı Hakan Tokbaş, benzin istasyonu çıkışında basın açıklamasında bulunurken, söz konusu eyleme ilişkin olarak ''1 lira ile ne kadar yakıt alamayabileceğimizi öğrenmek istedik'' dedi.

Dünya piyasalarında petrolün varil fiyatının 60 dolara düşmesine rağmen pompa fiyatlarına zam yapıldığını anlatan Tokbaş, artışların fiyatlara hemen yansıdığını, indirimlerin ise dikkate alınmadığını öne sürdü.

Tokbaş, indirimlerin dikkate alınmamasının dağıtım firmalarının fahiş kar arzusu, sektöre hakim beş firma arasındaki kartelleşme ve rekabet ihlalinden kaynaklandığı iddiasında bulundu.

Rekabet Kurulu'nun Tüketiciler Birliği'nin konuya ilişkin olarak şikayeti üzerine ''Akaryakıt Sektör Raporu'' yayınlamasına rağmen, Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (EPDK) söz konusu raporun gereğini uygulamadığını da ileri süren Tokbaş, şöyle konuştu:
''Sektördeki başı bozukluk ve rekabet ihlali devam etmektedir. Türkiye'de petrol pazarının yüzde 95'inin 11 firma elinde bulunması rekabetin engellendiğinin göstergesidir. Kaçak akaryakıt satan firmaları ''ticari sır'' gerekçesiyle tüketiciye açıklamayan, ancak beş firmanın menfaatlerini yüksek düzeyde tutan EPDK görev ihmali yapmaktadır. EPDK'nın görevi sektöre kalite ve rekabet getirmenin yanında tüketicinin daha ucuza tüketim sağlaması iken bütün beklentiler boşa çıkmıştır.''

Tokbaş, petrol fiyatlarında önemli bir yere sahip olan vergilerden dolayı petrol tüketiminde 3 kat daha fazla vergi ödendiğini ifade ederek ''1,20 liraya tüketebileceğimiz benzine uygulanan vergilerle satış fiyatı 3,17 liraya geliyor. Vergilerde düzenlenecek iyileştirme politikası, firmaların fahiş kardan vazgeçmesi ve EPDK'ın yapacağı fiyat ve kalite denetimleri ile Türkiye tüketicisi olarak dünyanın en pahalı benzininden kurtulmak istiyoruz'' şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler