Türker'den IMF uyarısı

DSP Genel Başkanı Dr. Masum Türker, IMF ile anlaşma yapıldığı takdirde memur ve emeklilerin maaş alamayacağını belirterek "IMF ile bizim anlaşma yapmamız şu ana kadar hayrımıza değildir. Çünkü IMF'den para gelmez" dedi.

Yayınlanma: 27.05.2009 - 14:33
Abone Ol google-news

DSP Genel Başkanı Dr. Masum Türker, 27 ay sonra yapılacak genel seçimlerde Başbakan adayı olacağını da söyleyerek, "Herkesin manevi ve maddi desteğine ihtiyacımız olacak. Manevi destek duanız, maddi destek bize oy vermeniz" dedi. 

Krizden kurtulmak için memur ve emeklilere 250 lira seyyanen zam yapılmasını isteyen Türker, köylüye, çiftçiye de karşılıksız destek verilmesi gerektiğini savundu.

DSP Genel Başkanı Türker, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İşletme Fakültesi Kulübü tarafından düzenlenen "Finansal Kriz Ortamında Finansal Raporlamanın Önemi" konulu konferansta konuşma yaptı. Hükümete IMF ile anlaşma konusunda uyarılarda bulunan Türker, "IMF ile bizim anlaşma şu anda hayrımıza değildir. Çünkü IMF'den para gelmez" dedi. IMF'nin, Türkiye'nin 1946'da başlayan ve 1959'da ilk borçlanmayla süren sürecinde sadece bir kez nakit para verdiğini hatırlatan Masum Türker, "O da Kemal Derviş bakan olduğunda 10 milyar dolar vermiştir. Yoksa Özel Çekme Hakkı Kredisi verir. Türkiye zorda kalırsa, 'şu kadara kadar benden alabilirsiniz' der. Başka bir para vermez" dedi. Türker, IMF'nin nakit para vermeyeceğini belirterek "Nakit vermesi için 'muteber bir adamın' gelip 'Ekonomiden Sorumlu Bakan' olması gerekir. Yoksa vermez. Sadece ekonomiyi biraz daha çökertmek istediğinde verir. IMF ile anlaşma yaparsak memur, emekliler maaş alamaz" dedi.

 

Memura emekliye 250 lira seyyanen zam

Krizin Türkiye'yi yakaladığı 2002 yılında, dönemin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olduğunu hatırlatan Türker, o dönemde toplam kredi kartı ve bireysel kredi borcunun 6-7 milyar YTL olduğunu, bu rakamın şu anda ise 136 milyar YTL civarına çıktığını söyledi. Türker, bebeklerin artık borçlu doğmadığını, o borçları da üstlenerek hayata gözlerini açtığını dile getirdi ve "Bireylerin gelirlerini azaltan, onlara borçlanma imkanı veren bir model uygulanıyor" dedi. Türkiye'nin krizden kurtulması için neler yapılması gerektiğini de anlatan Türker, şunları söyledi: "Türkiye krizden nasıl çıkar? Son altı yıldır bireylerin gelirleri borçlanma politikasından dolayı hep sokaktaki enflasyonun gerisinde tutulmuştur. Krizden kurtulmak için memurlara, emeklilere 250 lira seyyanen zam yapılması, köylüye, çiftçiye karşılıksız destek verilmesi lazım. Gübre bedava dağıtılmalıdır, doğrudan gelir ödemesi başlamış olan program kesintisiz uygulanmalıdır. Bu kesim çok önemlidir."

 

"Başbakan adayıyım"

DSP lideri Türker, öğrencilerden maddi ve manevi destek isterken "Türkiye'nin 27 ay sonra yapılacak genel seçimlerinde Başbakan adayıyım. 'Bir şey öğrettim' diye belki dua edersiniz. Herkesin manevi ve maddi desteğine ihtiyacımız olacak. Manevi destek duanız, maddi destek bize oy vermeniz" dedi.

Öte yandan DSP Genel Başkanı Türker, krizin oluşmasında derecelendirme kuruluşlarının büyük etkisinin olduğunu öne sürdü ve bu kuruluşlara itibar edilmemesi gerektiğini savundu. Türker, bir kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin IMF ile anlaşma yapmaması halinde, krizden 6 ay içinde kurtulamayacağı yönünde bir açıklama yaptığını anımsatırken, "Krizde derecelendirme kuruluşlarının asla referans olarak alınmaması gerekir. Bunlar moral bozmaktan başka bir işe yaramıyor" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler