Kuzey Kore'ye yaptırım kararı geliyor

Kuzey Kore'nin nükleer silah denemesi yapması dünyayı ayağa kaldırdı. BM Güvenlik Konseyi'nin bu ülkeye yönelik yeni yaptırım kararı almasının beklendiği bildirildi. Uzmanlara göre, nükleer denemedeki patlama, K.Kore'nin 3 yıl önce yaptığı denemedeki patlamadan yaklaşık 5 kat güçlü.

Yayınlanma: 28.05.2009 - 06:45
Abone Ol google-news

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesinin açıklamasına göre, Lamont-Doherty gözlemevindeki sismologlar, birisi Çin'de bulunan bazı gözlemevlerinden aldıkları verileri inceleyerek geçen pazartesi günü yapılan denemede meydana gelen patlamanın şiddetini değerlendirdi.

Nükleer denemelerde meydana gelen sismik faaliyetler konusunda uzman olan sismolog Paul Richards, "son deneme, Pyongyang yönetiminin 2006'da yaptığı denemeye göre daha büyük" dedi.

Kuzey Kore'nin 3 yıl önce yaptığı denemeyi Richards ile birlikte inceleyen Columbia Üniversitesi uzmanlarından Won-Young Kim de, bu haftaki patlamanın 2,2 ila 4 kiloton şiddetinde olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Amerikalı uzmanlar, aralarında ABD'nin bulunduğu nükleer güce sahip ülkelerin elinde çok daha güçlü bombalar olduğunu, bu bombaların bazılarının 50 megaton (50 bin kiloton) gücünde olduğuna dikkat çekiyor.



Yaptırım uygulansın

Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanması konusunda ilke bazında anlaştığını belirten diplomatik çevreler, bu yaptırımlar arasında Kuzey Kore'ye her tür silah satımının yasaklanması, diplomatik ilişkilerin dondurularak Kuzey Kore yetkililerinin ziyaretlerinin yasaklanması, Kuzey Kore firmalarının kara listeye alınması konularının da yer alabileceğini dile getirdi.

Güvenlik Konseyinde Kuzey Kore'ye gidecek kargo yüklerinin denetlenmesi konusunun da gündeme geldiğini ifade eden diplomatik kaynaklar, ancak Çin'in buna sıcak bakmadığını ifade etti.

Pyongyang'ın 2006'daki nükleer denemesi sonrasında da yaptırım kararı alınmış, ancak uygulamada fazla etkili olmamıştı. Güvenlik Konseyinin alması beklenin yeni karar, önceki yaptırımların daha da genişletilerek etkili olacak şekilde uygulanmasını amaçlıyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir diplomat da, Kuzey Kore'nin müttefikleri olarak görülen Çin ve Rusya'nın da yeni yaptırımlarla ilgili karar alınmasına karşı çıkmadığını vurgulayarak, Konseyden yeni yaptırımlarla ilgili kararın alınmasına kesin gözüyle bakıldığını, ancak içeriği konusundaki müzakerelerin sürdüğünü kaydetti.

 

Güney Kore alarm seviyesini yükseltti

Kuzey Kore'nin, Kore Savaşı'nı sona erdiren ateşkese bağlı olmadığını açıklamasının ardından, Güney Kore ve bu ülkedeki Amerikan askerlerinin alarm düzeyi artırıldı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Won Tae-jae, Güney Kore-ABD ortak güçler komutanlığının izleme alarm düzeyini 2'den 3'e çıkardıklarını söyledi. Sözcü, son olarak 2006'da, Kuzey Kore ilk nükleer denemesini yaptığı zaman alarmın bu düzeye çıkarıldığını hatırlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler