"Mayın, terörün en kalleş yöntemidir"

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde mayın patlaması sonucu 6 askerin şehit olmasıyla ilgili olarak gerek siyasiler gerekse sivil toplum kuruluşlarından tepki mesajları geliyor. Mesajlar, ülkenin birlik ve beraberliğini korumak amacında birleşiyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mesajında şu sözlere yer verdi: "Mayın, terörün en kalleş yöntemidir ve uluslararası toplum tarafından da yasaklanan bir silah türüdür"

Yayınlanma: 28.05.2009 - 08:46
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde mayın patlaması sonucu 6 askerin şehit olmasıyla ilgili olarak, bazı gazete ve televizyon temsilcilerine açıklama yaptı.
Saldırıda şehit olanlara rahmet, ailelerine başsağlığı dileyen Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:
''Türkiye terörü yenmek için topyekün bir mücadele içindedir. Mayın, terörün en kalleş yöntemidir ve uluslararası toplum tarafından da yasaklanan bir silah türüdür. Bir diğer üzücü yanı da kendi meselelerimizi çözme konusunda herkesin iyi niyetli yoğunlaştığı bir dönemde karşılaşılan bu terör olayları standartlarımızın yükseltilmesinin önünde en büyük engel olur. Onun için herkesin bu terörü şiddetle kınaması gerekir.''

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki mayın patlamasında 6 askerin şehit olması ve 8 askerin yaralanması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a gönderdiği telgrafta, ''Bu tür hain ve kalleş saldırıların hiçbir zaman amacına ulaşamayacağını'' belirterek, ''Devletimiz bölücü teröre karşı sarsılmaz bir kararlılıkla mücadelesine devam edeceğini ve bölücü hainlerin hangi deliğe girerlerse girsinler mutlaka cezalarını bulacağını'' ifade etti.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdoğan, telgrafında şunları kaydetti:
''Dağılma noktasına gelen ve silahlı kuvvetlerimizin kahraman mensuplarının karşısına çıkma cesareti bulamayan bölücü örgüt, varlığını ancak bu tür hain ve kalleş pusularla hissettirme telaşı içindedir. Bu tür hain ve kalleş saldırılar hiçbir zaman amacına ulaşamayacak, devletimiz bölücü teröre karşı sarsılmaz bir kararlılıkla mücadelesine devam edecek ve bölücü hainler hangi deliğe girerlerse girsinler mutlaka cezalarını bulacaklardır. Hiçbir sonuç alamayacaklarını bildikleri halde kanlı eylemlerini sürdüren teröristler tarih ve insanlık vicdanında mahkum olacaklardır. Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, kederli ailelerine ve şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman mensuplarına başsağlığı dilerim.''

 

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde mayın patlaması sonucunda 6 askerin şehit olması ve 8 askerin de yaralanması nedeniyle, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a başsağlığı ve geçmiş olsun mesaj gönderdi. Toptan'ın mesajı şöyle: ''Hakkari'nin Çukurca ilçesinde terör örgütü tarafından döşenen mayının patlaması sonucu 6 askerimizin şehit olması ve 8 askerimizin de yaralanmasından büyük üzüntü duydum. Vatanımızın bölünmez bütünlüğüne yönelik bu tür saldırılar, milletimizin huzur ve barışını hedef almaktadır.
Başta kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere, devletimizin tüm birimleri ve emniyet güçlerimizin, bu tür saldırılara karşı en etkili şekilde mücadele verecek azim, güç ve kararlılığa sahip olduğuna inancımız tamdır. Milletimizin destansı mücadelelerle kurduğu vatanımızın, birlik ve bütünlüğünü bölmek isteyen hain terör örgütü amacına asla ulaşamayacaktır. Terörün acısını geçmişten beri yaşayan ve çözüm için her türlü çabayı gösteren Türkiye, bu uğurdaki mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. Bu saldırıyı gerçekleştirenleri ve arkasındaki güçleri lanetliyor, büyük milletimizin böyle acıları bir daha yaşamamasını diliyorum.''

 

 

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Hakkari'de teröristlerin döşediği mayının patlamasına ilişkin olarak, ''Bu olaylar hepimizin yüreğini dağlıyor. Bu olayların faillerini lanetliyoruz'' dedi.

Bingöl'de yapılacak endüstri meslek ve teknik lisenin temel atma törenine katılan Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hakkari'nin Çukurca ilçesi kırsalında PKK'lı teröristlerin döşediği mayının patlaması sonucu 6 askerin şehit olduğu, 8 askerin de yaralandığı olayın üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

Terör olaylarının özellikle bölgeye zarar verdiğine dikkati çeken Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
''Bu olaylar hepimizin yüreğini dağlıyor. Bu olayların faillerini lanetliyoruz. Şehitlerimizin ailelerine baş sağlığı, bütün milletimize sabır diliyorum. Bu olaylar Türkiye'mize, özellikle de bu bölgelerimize çok büyük zararlar veriyor. Bu acıları hep birlikte yıllarca yaşadık. Bu olayların müsebbiplerini hep birlikte lanetliyoruz. Türkiye bu kadar güzel, demokratik açılımlar yaparken, bu bölgelerimizle ilgilenirken, bu olayların meydana gelmesi düşündürücüdür. Bu işlere engel olmaya çalışan güçler, bu tür eylemleri yapıyorlar. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu tür eylemlerin sıfıra indiği bir süreç yaşarız.''

 

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, terörle kararlı mücadelenin önüne, içeride ve dışarıda konulan tüm engellere rağmen, Türkiye'nin terörle mücadeleyi kazanacağını, toprak bütünlüğünü, milletinin birliğini, ülkesinin dirliğini koruyacağını belirtti.

Baykal, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde terör örgütü tarafından döşenen mayının patlaması sonucu 6 askerin şehit olması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a başsağlığı mesajı gönderdi.

Baykal, ulusal birlik ve toprak bütünlüğü için kanı ve canı pahasına, gözü bölücü hainlerde, eli tetikte 24 saat görev yapan güvenlik güçlerinin, Hakkari'nin Çukurca ilçesi Kavşak köyü kırsalında harekat halindeyken, terör örgütünün döşediği mayının patlaması sonucu 6 Mehmetçiğin şehit olduğunu, 8'inin de yaralandığını büyük bir acı ve üzüntü ile öğrendiğini belirtti.

''Güvenlik güçlerimizin silah elde 24 saat görev yapması, ilkeli, kararlı mücadelesini aralıksız sürdürmesi, büyük ve acı kayıplara neden olan bu terör belasını mutlaka topraklarımızdan temizleyecek, terör örgütünü de etkisiz kılacaktır'' diyen Deniz Baykal, mesajında şunları kaydetti:
''Terörle kararlı mücadelenin önüne, içeride ve dışarıda konulan tüm engellere rağmen, Türkiye terörle mücadeleyi kazanacak, toprak bütünlüğünü, milletinin birliğini, ülkesinin dirliğini koruyacaktır. Bu inanç, duygu ve düşüncelerle şehitlerimize rahmet, şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetlerine, Türk milletine, şehitlerimizin aileleriyle yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralı askerlerimize de acil şifalar dilerim.''


DSP Genel Başkanı Masum Türker

DSP Genel Başkanı Masum Türker, terörle mücadelenin, Hükümet'in ana gündem maddesi olması gerektiğini belirtti ve Hükümet'ten terörle mücadelede etkin, kararlı ve somut adımlar atmasını istedi.

Türker mesajında şu sözlere yer verdi: "AKP Hükümeti'nin terörle mücadele konusunda bilinen tutumuna rağmen, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, terör örgütünü topraklarımızdan temizleme azmini kararlılıkla sürdürmektedir. Bu uğurda şehit düşen evlatlarımız, canını ortaya koyan gazilerimiz, mücadelenin topraklarımızda bir tek terörist kalmayana kadar sürdürüleceğinin en önemli işaretidir. Milletimiz, Hükümet'ten terörle mücadelede etkin, kararlı ve kalıcı bir icraat beklemektedir. Vatani görevleri başında, hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve tüm ulusumuza başsağlığı, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyoruz."


DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Hakkari'de 6 askerin şehit olması ve 8 askerin de yaralanması üzerine bir mesaj yayımladı. Cindoruk, mesajında, "Terör elebaşıları bilmelidir ki, insan canına kastetmek, insanlık dışı bir davranıştır. Bu olaylar aynı zamanda bölge halkına yapılabilecek kötülüklerin en büyüğüdür. Terörle devletimizi parçalayacaklarını hayal edenler ancak hayal görürler" dedi. Cindoruk, Hakkari'de meydana gelen terör olayı nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a da bir başsağlığı mesajı gönderdi.

 

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Plan ve Bütçe Komisyonu'nun MHP'li üyeleri Sakarya Milletvekili Münir Kutluata ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal'la birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Meclis Genel Kurulu gündemindeki Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve ihale işlemlerine ilişkin tasarının 15 gündür Meclis çalışmalarını kilitlediğini savundu. Genel Kurul'un çalışamaz hale geldiğini ifade eden Şandır, AKP hükümetinin tasarı konusundaki inadının "faşizan bir dayatmaya" dönüştüğünü öne sürdü.

Tasarıya muhalefet partilerinin yanı sıra, bazı sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, birçok köye yazarının karşı çıktığını ve dile getirdikleri endişeleri paylaştığını vurgulayan Şandır "Mayınlı arazilerin gerçek sahipleri olan sınır boyunda yaşayan vatandaşlarımız fakslar çekerek gazete ve televizyonlara konuşarak hatta mayında kaybettikleri topal ayakları ile Ankara'ya gelerek bu tasarının bu şekilde çıkmasına karşı çıktılar" dedi.

 

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, insan yaşamını sona erdirmeye yönelik şiddet eylemlerini tasvip etmediklerini ve etmeyeceklerini belirtti.

Türk, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde meydana gelen, 6 askerin şehit olması ve 8 askerin yaralanmasıyla sonuçlanan mayın patlaması ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, olayın, herkesi derin üzüntüye boğduğunu kaydetti.
''Bu kardeşlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralılara da acil şifalar diliyoruz'' diyen Türk, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''İnsan yaşamını sona erdirmeye yönelik şiddet eylemlerini tasvip etmedik, tasvip etmeyeceğiz. Haftalardır yaptığımız çağrılarda askeri operasyonların durmasının önemine işaret ediyorduk, ancak ne yazık ki bu çağrılarımız ve iyi niyetli çabalarımız bugüne kadar hiçbir sonuç vermedi. Bu saatten sonra her kim ki demokratik bir çözümden yana ise ve her kim ki silahsız bir çözüm arzuluyorsa mutlaka ama mutlaka elini tetikten çekmelidir. Siyasetin önünü açabilmenin olmazsa olmaz koşulu ölümlerin durmasıdır. Bu başarılamadığı zaman, ölümleri durduramadığımız müddetçe hiçbir sorunumuzun çözüm yoluna giremeyeceği gerçeğini bir kez daha tekrarlıyor, bu ortak acıların biz siyasetçilere daha fazla sorumluluk yüklediğinin önemle altını çiziyoruz''

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, terör odaklarına verilecek en güzel cevabın Türkiye'nin bütünlüğüne sahip çıkmak olduğunu kaydetti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı açıklamada, "Hakkari Çukurca ilçesi kırsalında mayın patlaması sonucu 6 Silahlı Kuvvetler mensubunun şehit edilmesi, 8 Silahlı Kuvvetler mensubunun ise yaralanması nedeniyle duyduğumuz üzüntü büyüktür" dedi.
 

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, ülkenin birlik ve bütünlüğünü hedef alan terör saldırılarıyla hiçbir yere varılamayacağını belirtti.

 

Dünyada hain saldırı

ABD, terör örgütü PKK'nin döşediği mayının patlaması sonucu 6 askerin şehit olduğu Hakkari'deki terör saldırısını kınadı. ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, şöyle denildi:
"Amerika Birleşik Devletleri, altı Türk askerinin şehit olduğu Hakkari'deki terör saldırısını kınar. Hayatını kaybeden askerlerin ailelerine en derin taziyelerimizi iletiyoruz. PKK terörüne karşı mücadelede Türkiye ile işbirliğini sürdüreceğiz. Aynı zamanda, Türk liderlerin şiddetin sona ermesi için yaptıkları yapıcı çağrıları ve farklılıkların barışçıl yollarla çözümlenmesine olan bağlılıklarını destekliyoruz." 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler