İsmi yanlış yazılınca...

Doğduğunda adı 'Ergun', ilkokulda 'Ersun' askerde 'Ersin' evlendikten sonra da 'Ersün' oldu. İsim hatası yüzünden iflas etti, evine haciz geldi. İşte bir isim hatasının nelere mal olacağına dair bir yaşam öyküsü...

Yayınlanma: 28.05.2009 - 08:56
Abone Ol google-news

Antalya'da yaşayan Ersin Aktaş'ın adının nüfus cüzdanına ve farklı belgelere yanlış yazılması başına dert oldu.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinin Kızılbel köyünde doğan Ersin Aktaş, nüfus müdürlüğünde adının sürekli yanlış yazılmasından dolayı yaşamını dört farklı isimle sürdürmek zorunda kaldığını belirtti.

Yanlışlıklar zincirinin doğumuyla başladığını belirten Aktaş, doğduğunda memurun adını ''Ergun'' yazdığını ve nüfusa kız olarak kaydedildiğini söyledi.

İlkokuldan ''Ersun'' olarak mezun olduğunu ifade eden Aktaş, askerliğini ''Ersin'' olarak tamamladığını, evlendikten sonra değişen nüfus cüzdanında da adının ''Ersün'' olarak yer aldığını kaydetti.

Körfez krizi sırasında sefer görev emri çıktığını, bu görevini de ''Ersün'' adıyla tamamladığını söyleyen Aktaş, şöyle konuştu:
''Tuhafiyecilik yapıyorum. Bağ-Kur sigorta prim borcumu ödemek istememe rağmen görevliler ismindeki yanlışlık nedeniyle borcu tahsil etmiyor. Yanlışlıklar nedeniyle 60 TL'lik vergi borcumu ödeyemediğim için borç 360 TL'ye çıktı. Ödenmeyince köydeki evime haciz işlemi başlatıldı. Çek ve senetlerde, bankalardan kredi alırken sürekli zorlandım, sıkıntı çektim. Adeta ünlü mizah yazarı Aziz Nesin'in 'Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz'ı oldum. Görevlilerin yanlışlıkları nedeniyle hayatım karardı, zindan oldu. Yanlışlıklar nedeniyle, iflas ettikten sonra sigortalı işlerde bile çalışamadım. 2,5 yıllık sigortam bile yok. Ne zaman emekli olacağım? Bu yaşadıklarımdan kim sorumlu?''

İsmindeki yanlışlıkları düzeltmek için 2006 yılında Çaycuma 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açan Ersin Aktaş, 2 yıl sonra isteğine kavuşarak adını ''Ersin'' olarak düzelttirdi.

Aktaş, isminin yanlış yazılması nedeniyle uğradığı zararlarının karşılanması için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü aleyhinde dava açacağını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler