CHP'den metrobüs için araştırma önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve bir grup CHP milletvekili metrobüslerin alımına ilişkin sözleşmelerin incelenmesi ve otobüslerin iadesi ile ilgili yapılması gerekenlerin tespiti için Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Yayınlanma: 28.05.2009 - 09:53
Abone Ol google-news

CHP metrobüslerin alımıyla ilgili bir araştırma önergesi sundu. CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan Araştırma Önergesi'nde, İstanbul'un en önemli sorunlarından birisinin ulaşım olduğu belirtilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ulaşımda yaşanan sorunları çözümleyeceği iddiasıyla 50 adet Phileas marka otobüs satın alındığı hatırlatıldı. Alınan 50 otobüsü toplam 60 milyon Avro ödendiği kaydedilen önergede "Ancak alınan otobüsler ulaşımda kolaylığı sağlamadığı gibi, sık sık arızalanması nedeniyle yolculara da sıkıntı yaşatmaktadır. Çok yüksek fiyatla Hollanda'dan getirilen Phileas marka otobüsün 35 tanesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından seferden kaldırılmıştır. Phileas marka otobüslerin, İstanbul için en uygun araçlar olduğu yönündeki açıklamaların gerçekle bağdaşmadığı, vatandaşların yaşadığı somut örneklerle ispatlanmıştır. Yokuş çıkmakta ve hızlanmakta zorlanan, süspansiyon sisteminde sorun olan ve yol tutuşunda bekleneni vermediği ifade edilen Phieleas marka otobüslerin İstanbul trafiği için en uygun araç olmadığı ortadadır" denildi.

İETT Genel Müdürlüğü'nün, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek'e 2007 yılında hazırlattığı fizibilite raporunda, "Metrobüs projesi için değerlendirilen iki otobüs seçeneğinden, Capacity otobüsünün finansal değerlendirme göstergeleri, Phileas otobüsüne göre önemli ölçüde daha iyidir" denildiği belirtilen önergede yapılan fizibilite çalışmasına rağmen hem ekonomik olarak, hem de kapasite olarak daha iyi durumda olan otobüslerin seçilmeyerek Phileas marka otobüslerin satın alınmasının, İstanbul gibi kenti yönetenlerin, yönetim anlayışındaki zafiyet ve yanlışlıktan kaynaklandığı savunuldu. Önergede şöyle denildi:

"Büyük bir maliyetle alınan otobüsle şu anda kullanılmamakta ve depolarda bekletilmektedir. Oysa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklamada 1 Mayıs 2009 tarihinde bu araçların tamamının seferde olacağı ve hiçbir sorun yaşanmayacağı ifade edilmişti. Metrobüslerin tamamının söylenilen tarihte seferde olmaması ve sık sık yaşanan arızalarla ilgili olarak şimdiye kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kamuoyunu bilgilendirici ve tatmin edici bir açıklama da yapılmamıştır. Türkiye'de kendi ürettiği körüklü otobüsleri almak yerine Hollanda'dan İstanbul trafiğine uygun olmayan otobüsleri alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kamu kaynağını israf etmiştir. Şu anda atıl durumda depolarda duran metrobüslerin süratle Hollanda'ya iade edilmesi gerekmektedir. Şeffaf yönetim anlayışı gereği de otobüslerin alımına ilişkin yapılan sözleşmeler kamuoyu ile paylaşılmalıdır."

Önergede, çeşitli mekanik ve elektronik sorunların yaşandığı ve bu nedenle sürekli arızalanan Phileas marka otobüslerin arızalarının nedenleri, önemli miktarda kamu kaynağının israfı ile sonuçlanan otobüslerin alımına ilişkin sözleşmelerin incelenmesi ve otobüslerin iadesi ile ilgili olarak yapılması gerekenlerin tespiti amacıyla Meclis Araştırması açılması istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler