Irak'taki işkencenin boyutları

ABD Başkanı Barack Obama'nın Iraklı mahpuslara işkence ve tecavüz görüntülerinin yer aldığı fotoğrafların yayımlanmasını istemediği, Amerikalı emekli bir general tarafından açıklandı. Obama'nın yayımlanmasını istemediği görüntüler "tüyler ürpetici" olarak nitelendiriliyor.

Yayınlanma: 28.05.2009 - 11:04
Abone Ol google-news

Amerikalı emekli bir general, Iraklı mahpuslara işkence ve tecavüz görüntülerinin yer aldığı fotoğrafların, ABD Başkanı Barack Obama'nın yayımlanmasını istemediği fotoğraflar arasında bulunduğunu belirtti.

İhlal iddiaları üzerine Irak'taki Ebu Garib tutukevinde soruşturma yürüten emekli Tümgeneral Antonio Taguba, İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan makalesinde, "tüyler ürpertici" olarak nitelediği bu fotoğrafların yayımlanmaması yönündeki Obama'nın kararına kendisinin de katıldığını ifade etti.

Taguba, "adli amaç dışında yayımlanmalarının amacının ne olduğuna emin değilim ve yayımlanmaları, dış politikamızın tek koruyucuları olan askerleri en çok ihtiyacımız olduğu dönemde tehlikeye atacaktır" dedi.

Gazete, Ebu Garib'teki işkence ve kötü muamele uygulamalarının Taguba'nın 2004'teki raporunda da yer aldığını, ancak asıl konunun, ortaya çıkan, ancak bugüne kadar hiç yayımlanmamış fotoğrafların bulunması olduğunu vurguladı. Böylece Taguba da gazeteye yayımlanmamış fotoğrafların varlığını doğruladı.

Irak'taki Ebu Garib cezaevinde mahpuslara kötü muameleyi gösteren yeni fotoğraflarda, önceden belgelenenlerden çok daha ağır ihlallerin yer aldığını belirten Telegraph gazetesi, Obama yönetimine dün gece elektronik posta yoluyla açıklama için yaptıkları başvuruya henüz yanıt alamadıklarını duyurdu.

Ebu Garib skandalı Amerikalı askerlerinin çektiği fotoğrafların 2004'te ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

Gazeteye göre, yeni fotoğraflardan en az birinde bir Amerikan askerinin bir kadın mahpusa tecavüzü, bir diğerinde bir erkek mahkuma tecavüz, bir diğerinde daha bir kadın mahpusun vücudunun üst tarafındaki kıyafetlerin zorla çıkarılması, başka fotoğraflarda da mahpuslara cop, tel gibi cisimlerle tecavüz görüntüleri yer alıyor.

The Telegraph gazetesi, yeni fotoğrafların 2001-2005 yılları arasında Ebu Garib ve diğer 6 tutukevindeki 400 ihlal vakasıyla ilgili olduğunu belirtti.

Amerikan Federal Temyiz Mahkemesi hakimleri, Amerikalı personelin ihlalleriyle ilgili fotoğrafların yayımlaması yönünde karar vermişti.

Amerikan Medeni Haklar Birliği (ACLU) tarafından Adalet Bakanlığı aleyhine açılan davaların art arda kaybedilmesi üzerine de, Pentagon fotoğrafları 28 Mayısta yayımlama yönünde karar almıştı.

Ancak Barack Obama'nın daha önce söz vermesine rağmen iki hafta önce, Irak ve Afganistan'daki Amerikalı personelin zanlılara yaptıkları kötü muameleyi gösteren fotoğrafların yayımlanmasına karşı çıktığı ve hukuk danışmanlarına, fotoğrafların yayımlanmasının ABD askerlerini tehlikeye atacağını söylediğini bildirilmişti.

Obama'nın fotoğrafların özellikle bu zamanda yayımlanmasının, Amerikan güçlerini tehlikeye atmanın yanı sıra Irak ve Afganistan gibi yerlerde ABD'nin işini daha da zorlaştıracağına inandığı kaydedilmişti.

Barack Obama yönetimi nisan ayında fotoğrafların yayımlanacağını ve ACLU'nun başvurusu lehine karar alan mahkemeye karşı yüksek mahkemeye gitmeye gerek olmadığını bildirmişti. Obama'nın üst düzey askeri yetkililerle görüşmesinden sonra fikrini değiştirdiği yorumları yapılıyor.

Fotoğrafların yayımlanmasını sağlamak için yıllardır uğraşan Medeni Haklar Birliği, fotoğrafların, mahpuslara kötü muamelenin Irak'ta ve diğer bazı yerlerde bilinenin çok ötesinde olduğunu gösterdiğini kaydetmişti. Birliğin avukatları, bu fotoğrafların, ABD personelinin zanlılara kötü muamelesinin münferit değil, yaygın olduğunun kanıtı olduğunu söylemişlerdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler