"Petrol arama gündeme gelmedi"

Lefkoşa ara bölgede 30. kez bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Talat, görüşmenin ardından "Gelecek hafta ekonomiyi kapatacağız ve toprak konusuna geçeceğiz, bu konuda anlaştık" derken "petrol arama" ile ilgili bir konuyu gündeme getirmediğini söyledi.

Yayınlanma: 28.05.2009 - 11:43
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmayı amaçlayan müzakereler çerçevesinde Lefkoşa ara bölgede 30. kez bir araya geldi.

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm müzakerelerinde, gelecek hafta "Ekonomi" başlığını tamamlayarak, "Toprak" konusuna geçeceklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la ara bölgedeki görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşünde basına yaptığı açıklamada, bugün yine "Ekonomi" konusunun gündemlerinde olduğunu, baş başa çeşitli konuları görüştükten sonra, "Ekonomi" başlığındaki normal görüşmede, Rum tarafının ekonomiye genel bakışıyla ilgili takdim yaptığını bildirdi.

Talat, toplantının yine temsilcilerin yapacağı çalışmalarla gelecek haftaya ertelendiğini ifade ederek, "Gelecek hafta ekonomiyi kapatacağız ve toprak konusuna geçeceğiz, bu konuda anlaştık" dedi.

Bir soru üzerine, Yeşilırmak kapısının açılması konusunu da görüştüklerini belirten Talat, bu konuyu temsilcilerin görüşmeye devam edeceğini, konunun bütün unsurlarıyla, yanlış anlamaya ve anlaşmaya yer vermeyecek şekilde netleştirilmesi kararı aldıklarını hatırlattı.
Talat, bu konuda içerikle ilgili konuşmama kararı aldıklarını da açıkladı.

 

"Petrol arama gündeme gelmedi"

Bir Amerikan şirketinin Kıbrıs açıklarında petrol aramaya başlayacak olmasının gündeme gelip gelmediği sorusuna karşılık Talat, "Hayır o konu gündeme gelmedi. O konudaki tutumumuz bellidir. Benim bu konuda, bu noktaya gelmiş durumda sanırım Hristofyas'la yapacağım bir şey yoktu. O yüzden bu konuyu açmadım" dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, ABD'nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi Frank Urbancic'in dünkü açıklamalarını ise değerlendireceklerini, şu ana dek bir değerlendirme yapmadıklarını bildirdi.

 

Hristofyas: "Gerekli olan her neyse gündeme getirdim"

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la bugünkü görüşmesinde, "önüne ne koyması gerekiyorsa onları koyduğunu" söyledi.

Rum radyosunun haberine göre Hristofyas, Talat'la görüşmesinin ardından Rum başkanlık köşküne dönüşünde yaptığı açıklamada, Yeşilırmak kapısının açılması konusunun iki toplum liderinin temsilcileri tarafından daha detaylı biçimde ele alınacağını belirtti.

Bugünkü görüşmede, Maruni cemaatiyle ilgili konuyu da gündeme getirip getirmediğinin sorulmasına karşılık Hristofyas, "Gerekli olan her neyse gündeme getirdim" dedi.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, herhangi bir mektup almadığını açıkladığının hatırlatılması üzerine ise Hristofyas, "Downer'a değil, Genel Sekretere mektup gönderdim" ifadesini kullandı.

 

Downer: Memnuniyet verici ivme var

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Kıbrıs'ta görevli BM Barış Gücünün (UNFYCYP) adadaki yapısıyla ilgili bir değişikliğin şu anda söz konusu olmadığını söyledi.

Şu anda memnuniyet verici bir ivme olduğunu kaydeden Downer, bunun muhteşem olmadığını, ancak endişe verici de olmadığını kaydetti.

Bu ivmenin sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Downer, soruna bir çözüm bulunması konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğunu, zaten iyimser olduğu için görevi kabul ettiğini belirtti.

Downer, bir soru üzerine, Hristofyas'ın BM Barış Gücü konusunda BM'ye mektup gönderdiği yönünde Rum basınında çıkan haberleri de yalanladı.

BM Barış Gücünün adadaki konumuyla ilgili soru üzerine de Downer, BM'nin yeni bir çözüm olasılığında nasıl yapılanacağına BM Güvenlik Konseyi'nin karar vereceğini söyledi.

Liderlerin de, BM'nin de çözüm istediğini ve BM'nin her zaman ileriye dönük hazırlık planları olduğunu ifade eden Downer, BM Barış Gücünün adadaki durumu ona göre şekilleneceğini kaydetti. Downer, şu anda barış gücünün adadaki yapısıyla ilgili bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler