"IMF anlaşmasında Türkiye koşulları dikkate alınmalı"

Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, olası bir IMF anlaşmasının, Türkiye'nin koşulları düşünülerek yapılması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 28.05.2009 - 12:16
Abone Ol google-news

Forum İstanbul'un "Küresel Mali ve Ekonomik Kriz" konulu oturumuna katılan Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, ekonomik krizden cari açığı yüksek ülkelerin daha fazla etkilendiğini vurgulayarak, Türkiye'nin de 2004'ten sonra yüksek cari işlem açığı ile yoluna devam ettiğine işaret etti. Derviş, bugünkü aşırı daralma ve büyüme hızının düşmesini ise yüksek cari açığa bağladı.

"ABD'de bu kadar büyük cari açık olmasaydı, bu kadar likidite ABD'ye akmasaydı, o zaman ABD'deki finansal kriz de bu ölçüde olmayacaktı" diyen Derviş, bu yıl dünya ticaretinin yüzde 11 oranında küçülmesinin beklendiğini, en zor durumda kalan ülkelerin de en fazla ihracat yapan ve ihracata dayalı strateji izleyen ülkeler olduğuna dikkat çekti. Derviş krizden çıkışta yine dünya ticaretinin etkili olabileceğini kaydetti.


Krizin coğrafyasında ayrışma var

Ekonomik krizden dünyadaki tüm ülkelerin etkilendiğini, bu açıdan bir ayrışma olmadığını vurgulayan Derviş, "Öbür taraftan krizin coğrafyasına baktığımız zaman bir ayrışma var. Japonya yüzde 6 küçülürken, Çin yüzde 7 büyüyor. Güney Amerika küçülme yüzde 1.5 civarında olurken, Doğu Asya her şeye rağmen yüzde 3-4 arasında büyümeyi gerçekleştirecek. Bu ayrışma kavramında dikkatli olmak lazım. Herkesin etkilendiği doğru ama dünya büyümesinin yapısında da çok ciddi ve sürekli olacağını sandığım ayrışmalar var" diye konuştu.


İstikrar garanti edilirse mali politikalar genişletilebilir

Derviş, kısa vadede maliye politikalarında bir genişleme gerektiğini, ancak uzun vadede bunu yeniden istikrara getirecek önlemlerin de şimdiden ortaya konulması zorunluluğu bulunduğunu belirtti. Türkiye'de iç tasarrufların yetersiz olduğuna dikkat çeken Derviş, "Yüzde 25-30 tasarrufla sürdürülebilir ve istikrarlı yüzde 7-8 büyüme yakalanır" dedi.

Hindistan örneği veren Derviş, bu ülkenin yüzde 20 tasarruf oranıyla başladığını, bugün tasarruf seviyesini yüzde 35'e çıkardığını, yüzde 8 büyüme oranı yakaladığını hatırlattı.

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kemal Derviş, Türkiye'nin olası IMF anlaşması ile ilgili sorulara yanıt verdi. IMF'de finansman açısından çok kaynak bulunduğuna dikkat çeken Derviş, Türkiye'nin de bu kaynağı kullanmak istediğini belirtti. Derviş, "Bugünkü şartlarda daha uygun kaynak bulmak zor. Hatta şu anda IMF'de ciddi bir kaynak var" dedi.

"Türkiye, IMF ile anlaşma yapmalı mı?" sorusuna ise Derviş, "Türkiye'nin koşulları düşünülerek yapılmalı" cevabını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler