Göçmenler özür bekliyor

Yunanistan'ın başkenti Atina'da göçmenlerin, polisin asayiş operasyonunda bir göçmene ait Kur'an-ı Kerim sayfalarını yırtan polis ve ilgili bakanlığın özür dilemeleri talebiyle protesto gösterisi yapma kararı aldığı bildirildi.

Yayınlanma: 28.05.2009 - 13:18
Abone Ol google-news

Yunan basını, geçen hafta yapılan operasyonda bir göçmene ait Kur'an-ı Kerim sayfalarının kimliği açıklanmayan bir polis memurunca yırtılmasının ardından göçmenler ile polis arasında çıkan ve kent merkezini adeta savaş alanına çeviren olayların benzerinin göçmenler tarafından yarın akşam düzenlenmesi planlanan gösteride yaşanmasından endişe duyulduğunu kaydetti.

Gösterinin yapılacağı Omonia meydanına kısa mesafede bulunan Monastiraki meydanı yakınlarında aynı saatlerde aşırı sağcı grupların "29 Mayıs (1453) İstanbul'un düşüşü ve Bizans'ın son imparatoru Kostantin Paleologos'un Osmanlı ordusuna karşı mücadelesini" anma günü gösterisi düzenleyeceklerini yazan gazeteler, söz konusu grup ile göçmenler arasında çatışma çıkmasından korkulduğunu bildirdi.

Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi, göçmen derneklerinin geçen hafta perşembe ve cuma günleri yaşanan çatışmaların tekrarlanmaması için yeni bir protesto gösterisi yapılmaması kararı aldıklarını, ancak üyelerinin yoğun baskısı sonrasında bu kararı iptal etmek durumunda kaldıklarını açıkladığını yazdı.

Gösteriye yalnızca 25 bin üyesi olan Bangladeşliler cemiyetinin katılmayacağını kaydeden Kathimerini, derneklerin büyük bölümünün yarınki gösteriye katılmalarının beklendiğini bildirdi.

Gazete, Yunanistan Pakistanlılar Camiasının 20 bin, Afgan Camiasının 14 bin, Suriyeliler Camiası ile Suriye, Mısır, Ürdün, Fas, Filistinli göçmenleri kapsayan "Markis" organizasyonun 5 bin 500, Müslüman Birliğinin ise 40 bin üyesi olduğuna dikkati çekti.
Kathimerini, göçmen sorununu "saatli bir bomba" olarak nitelediği haberinde, şu yoruma yer verdi:

"Dünyadaki ekonomik kriz ve iklim değişikliğinin etkileri göçü artıracak. Bu sorunun ele alınması için acil olarak uluslararası alanda uygun stratejilerin bulunması gerekmektedir. Yunanistan'a gelince, BM'nin nüfusların eğilimlerine dair yaptığı bir araştırmada Yunan nüfusunun 2015 yılında 14,2 milyona ulaşacağı, bunun 3,5 milyonunun ise bugünkü AB üyesi ülkelerden olmayacağı açıklandı.

Göçmenlerin Yunan ekonomisinin kalkınmasına katkıda bulunduğu ve yaşlı Yunanistan için demografik bir nefes oldukları ortada, ancak bu durumun başka etkileri de var. Kısa süre önce meydana gelen olaylar belki de gelecekte yaşanacak olan gelişmelerin yalnızca bir göstergesidir. Bu nedenle en kısa zamanda, resmi ibadet yerleri ile mezarlıklar inşa edilmesi ve göçmenlerin polis memuru yapılması gibi bazı önlemler alınması gerekiyor."

Bu arada Yunanistan İnsan Hakları Birliği, aşırı şiddet ve hoşgörüsüzlüğün engellenmesi için, Müslümanlarla ilgili acilen önlemler alınması yönünde çağrıda bulundu.

Birlik, göçmenlerin insanlık onurunun çiğnendiğini, dini duygularının küçümsendiğini belirttiği açıklamasında, cami inşasının sürekli ertelenmesini kınayarak, "Atika bölgesinde Müslüman mezarlığı yapılacağına" dair vaatlerin "alay konusuna" dönüştürüldüğüne işaret etti.

Birlik, "ilgisizliğin sosyal birliğin bozulmasında en güçlü etken" olduğu uyarısında da bulundu.

Yunan basını, Atina'da cami yapımını destekleyen Başpiskopos İeronimos'un ise "Tanrı'ya özgürce ibadet etmek her insanın hakkıdır. Hangi din adına olursa olsun her türlü şiddet kınanmalıdır" dediğini kaydetti.

Yunan polisinin, geçen hafta salı günü asayiş operasyonu sırasında, evrak kontrolü yaptığı bir göçmenin üzerindeki Kur'an-ı Kerim sayfalarını yırttığı iddiası üzerine protesto gösterileri yapan göçmenler ile halk ve polis arasında arbede yaşanmıştı.

Park halindeki araçlara saldıran ve Atina merkezini adeta savaş alanına çeviren göçmen grupların, 75 araçta maddi hasar meydana gelmesine yol açtığı kaydedilmişti.

Olaylarda, 7 göçmen ile 7 polisin yaralandığı, 46 kişinin de gözaltına alındığı belirtilmişti.
Haberlerde, gösterilere katılan göçmenlerin Atina'da cami inşa edilmesi taleplerini dile getirdikleri vurgulanmıştı.

Bu arada geçen cumartesi sabaha karşı maskeli şahıslardan oluşan bir grubun kent merkezindeki Atiki meydanında, göçmenler tarafından mescit olarak kullanılan, bir apartmanın giriş katındaki daireye, yanıcı madde bulunan bidonlar ile üstüpü attığı bildirilmişti.

Çıkan yangın ve yoğun duman nedeniyle Bangladeş uyruklu oldukları belirlenen 5 göçmenin, solunum zorlukları ile cam kırıklarının yol açtığı yaralanmalarla hastaneye kaldırıldığı açıklanmıştı.

Basın, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın geçen pazar günü yurt dışındaki büyükelçiliklere "tetikte olmaları" çağrısında bulunduğunu da kaydetmişti.

Haberlerde, "dondurulmuş" halde bulunan Atina'da cami ve Müslüman mezarlığı inşası kararının olaylar sonrasında tekrar gündeme geldiği belirtilmişti.

Yunanistan'da son 11 yıldır başkent ve çevresinde yaşayan Müslümanların ibadetleri için bir cami inşası ile mezarlık yapımı tartışılıyor. Parlamentonun ilki 9, ikincisi 2 yıl önce olmak üzere iki kez cami inşası için karar almasına ve Yunanistan Kilisesi'nin gerek cami gerekse mezarlığın yapılmasına destek verdiği yönündeki açıklamalarına rağmen bu alanda henüz herhangi bir gelişme kaydedilmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler