"Darbelerin etkisi üzerimizde"

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal,TBMM Genel Kurulu'nda gündemdışı söz alarak Türkiye'nin ''darbe tarihine sahip olduğunu'' söyledi ve ''Darbelerin etkisi ve vesayeti, hâlâ üzerimizde gezmektedir'' dedi.

Yayınlanma: 28.05.2009 - 14:29
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplandı. Pakdil, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline söz verdi.

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, gündemdışı konuşmasında, 27 Mayıs 1960'da ordunun yönetime el koyduğunu, ancak bunun kimilerince ''devrim'', kimilerince ''darbe'' olarak görüldüğünü anımsattı. Akın Birdal, ''Darbe darbedir. 'Benim darbem iyi, senin darben kötü' diye bir şey olamaz'' görüşünü dile getirerek, darbelerin insan hak ve özgürlüklerini yok ettiğini, parlamenter sistemi askıya aldığını vurguladı.

Türkiye'nin, ''darbe tarihine sahip olduğunu'' savunan Birdal, ''Türkiye'de darbelerin etki ve vesayeti hâlâ üzerimizde gezmektedir. DTP'nin Parlamentoya girmesi, bu etkiyi azaltmış görünüyor'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ''Kürt sorununa ilişkin ifadelerde bulunduğunu'' anımsatan Birdal, Parlamentonun bu çağrıya yanıt vermesi gerektiğini söyledi. Bu fırsatın değerlendirilmemesi halinde acıların yaşanmaya devam edeceğini belirten Birdal, sivil, çağdaş ve demokratik bir Anayasa yapılmasının önemine işaret etti. 12 Eylül'den sonra bir çok darbe girişimi yaşandığını iddia eden Birdal, darbelerle yüzleşilmesi, darbecilerden hesap sorulması gerektiğini kaydetti.

Birdal'ın konuşmasını tamamlayarak yerine oturmasının ardından söz isteyen Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ''DTP'nin Meclise girmesiyle Parlamento üzerindeki vesayet nasıl ortadan kalktı?'' diye sordu. Bunun üzerine Birdal, locaları göstererek, ''Biz geldiğimizden beri bu localara askerler gelmiyor'' dedi. Genç ile Birdal'ın tartışmasını, Başkanvekili Pakdil müdahale ederek sona erdirdi.


"Gül çiçeği, fındık gibi stratejik bir üründür"

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, gündemdışı konuşmasında, gül çiçeğinin Isparta için önemli olduğunu belirterek, yaklaşık 40 bin insanın ekmeğini bu üründen kazandığını söyledi. Dünya kozmetik sanayinin ihtiyacı olan gülyağının yüzde 60'ının Isparta ve Burdur'dan karşılandığını anlatan Korkmaz, ''Gül çiçeği, Türkiye için tıpkı fındık gibi stratejik bir üründür. Bu nedenle, gül çiçeği devlet tarafından desteklenmelidir. Bu destek Gülbirlik üzerinden yapılmalıdır'' görüşünü ifade etti.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Kırklareli TOKİ konutlarıyla ilgili gündemdışı konuşmasında, 2006 yılında yapımına başlanan 456 konutun hala tamamlanmadığını, yurttaşların mağdur olduğunu söyledi. Düzenlenen iki ihaleyi alan firmaların edimlerini yerine getiremediğini, devletin yaklaşık 1 trilyon lira zarara uğratıldığını savunan Dibek, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın Kırklareli'ne gelerek konutları görmesini istedi.


Çukurca'daki mayın patlaması

TBMM Başkanvekili Pakdil'in, Çukurca'da bugün mayın patlaması sunucu 6 askerin şehit olduğunu bildirdikten sonra bunu şiddetle kınadığını belirterek, konuyla ilgili gruplara söz verdi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, olayı kınadıklarını belirterek, ''Milletimizin başı sağolsun. Bu olaydan sonra da Türkiye'yi yönetenler, hepimiz, aklımıza başımıza toplayarak, bölücü teröre karşı tepkimizi ifade etmeliyiz. İnşallah bu bölücü terör ve kan durur'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, bilançonun, acılarını artırdığını ifade ederek, ''Artık bu bitmelidir. Bu yapılanlar ne teröristlere ne de ülkemize bir fayda getirecektir'' diye konuştu.

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, olayı nefretle kınadıklarını bildirerek, Türkiye Cumhuriyeti devletinin teröre pabuç bırakmayacağını söyledi.

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de yaşanan acı karşısında söylenecek söz olmadığını belirterek, kimsenin Türkiye'yi bölmeye gücünün yetmeyeceğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler