Domuz gribi paneli yapıldı

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, sonbaharda H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribinin yeni bir atakla dönebileceğini söyledi.

Yayınlanma: 28.05.2009 - 14:52
Abone Ol google-news

Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Komitesi (TURKMSIC) Akdeniz Yerel Kurulu-Halk Sağlığı Komitesi ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Toplumsal Duyarlılık Topluluğunun düzenlediği ''Yüzyılın Pandemileri ve Domuz Gribi'' konulu panel, AÜ Atatürk Konferans Salonu'nda yapıldı.

Panelde konuşan AÜ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, H1N1 virüsü salgınının, insan, kanatlılar ve 2 domuz gribi etkenlerinin birleşmesinin ürünü olduğunu belirtti. H1N1 virüsünün yeni olmadığını, 1918'de neden olduğu salgında 50 milyon kişinin öldüğünü belirten Prof. Dr. Yalçın, 1976'da ABD'de de aynı virüsün 200 kişide görüldüğünü ve bir kişinin hayatını kaydettiğini vurguladı. 2005'te ABD'de 12 vaka görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Yalçın, bugünse 48 ülkede 14 bine yakın insanın hastalığa yakalandığını ifade etti.

H1N1 virüsüyle ilgili Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi alarm düzeyini 5. evreye çıkarttığını belirten Prof. Dr. Yalçın, hastalığın insandan insana bulaşma şeklinin büyük kümeler şeklinde olduğunu, bunun da önemli pandemi riski doğurduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yalçın, kuş gribinde alarm düzeyinin 3'te kaldığına dikkati çekti.

Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, H1N1 virüsüne bağlı ortaya çıkan domuz gribinde ölümlerin yüzde 90'ının zatürreye bağlı olduğunu dile getirirken, alınan önlemlerin etkili olduğunu, ancak vakaların da hala sürdüğünü kaydetti. Prof. Dr. Yalçın, ''Sonbaharda bu griple ilgili yeni ataklar bizi bekliyor'' dedi.

Ölüm hızı düşük

AÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necati Dedeoğlu da domuz gribinin Meksika'nın ''ABD'nin arka çiftliği haline gelmesiyle'' bu ülkede ortaya çıktığını söyledi. Prof. Dr. Dedeoğlu, ''ABD artık domuz yetiştirmiyor ve bu işi Meksika yapıyor. Bu çiftliklerde zavallı Meksikalılar kötü koşullarda çalışıyorlar'' diye konuştu.

Domuz gribinin yeni olmadığını ve domuzdan domuza bulaşan bir hastalık olarak bilindiğini dile getiren Prof. Dr. Dedeoğlu, hastalığın tip değiştirerek, insanlar ve kanatlılarda da görülür hale geldiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı'nın, hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte başarılı çalışmalara imza attığını belirten Prof. Dr. Dedeoğlu, 25 Nisanda domuz gribinden 2 ülkede 29 vaka bildirilirken, 27 Mayısta bu rakamın 13 bin 398'e çıktığını kaydetti. Buna karşın hastalıktan ölen kişi sayısının 95 olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Dedeoğlu, ''Vakalara göre domuz gribinden ölüm hızı yüzde 0.7. Hastalık yayılacaktır, ama ilk başlarda korktuğumuz gibi çıkmadı. Güney yarım küreye kış geldiği için orada görülmeye devam ediyor. Kış gelince kuzey yarım küreye dönme oranı da yüksek'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler