Beyaz Saray'dan sert yalanlama

Beyaz Saray, Iraklı mahpuslara yapılan işkence fotoğraflarının İngiliz gazetelerince yayımlanmasını sert bir dille eleştirdi. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs fotoğrafları yalanlarken, 'Şampiyonlar Ligi maçının sonucu için bir İngiliz gazetesini açarım, ama ciddi haberleri okumak için İngiliz gazeteleri ilk tercihim olmaz" ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 29.05.2009 - 07:12
Abone Ol google-news

Beyaz Saray da Iraklı mahpuslara tecavüz ve cinsel taciz fotoğraflarının bulunduğu yolundaki haberi yayımlayan İngiliz gazetesini sert dille eleştirdi.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs de ABD Savunma Bakanlığı gibi, fotoğraflarda tecavüz ve cinsel taciz görüntülerinin yer aldığını yalanladığı açıklamasında, ''Şampiyonlar Liginin bir maçının sonucu için bir İngiliz gazetesini açarım, ama ciddi haberleri okumak için İngiliz gazetelerin ilk tercihim olacağından emin değilim'' ifadesini kullandı.

Gibbs, söz konusu fotoğraflarda, makalede bahsi geçen sahnelerin yer almadığını da kaydetti.

İngiltere'de yayımlanan Daily Telegraph gazetesi, Amerikalı emekli bir generalin bu yöndeki iddiasının yer aldığı bir makale yayımlamıştı. Irak'ta bulunan Ebu Garib cezaevindeki kötü muamele konusunda 2004 yılında soruşturma yürüten Emekli Tümgeneral Antonio Taguba, Telegraph gazetesindeki makalesinde, fotoğrafların ''işkence, taciz, tecavüz ve her türden ahlaksızlığı'' gösterdiğini öne sürmüştü.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Bryan Whitman ise gazetenin ''doğruları elde etme konusunda yeteneksizlik'' gösterdiği yönünde bir açıklama yapmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama, daha önce söz vermesine rağmen bu fotoğrafların özellikle de bu zamanda yayımlanması istemiyor ve bunları yayımlamanın Amerikan güçlerini tehlikeye atmanın yanı sıra Irak ve Afganistan gibi yerlerde ABD'nin işini daha da zorlaştıracağına inanıyor.

 

'Hitaptan daha fazla şey gerekli'

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın İslam dünyasına beklenen hitabı ile ilgili bir açıklama yaparak, "bu konunun bir hitaptan daha fazla şey gerektirdiğini, Obama'nın Türkiye ziyaretinin de bunun bir parçası olduğunu" açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, bugün yaptığı açıklamada, ABD ve İslam dünyası arasındaki ilişkilerde "güçlü, sağlam bir gelişmeye ihtiyaç olduğunu" belirtti.
Obama'nın perşembe günü Kahire'de yapması beklenen konuşmasında, "ABD'nin dünyadaki Müslümanlara uzanması ve buna, ABD'deki Müslümanların yapabilecekleri katkıyı tartışmayı planladığını" ifade eden sözcü, ancak konunun "sadece bir hitap meselesi olmadığını" da kaydetti.

Obama'nın uzun süredir beklenen "İslam dünyasına hitabı" konusuyla ilgili olarak sözcü Gibbs, "Başkan, ABD-İslam dünyası ilişkilerinin geliştirilmesi konusunun bir hitaptan daha fazla şey gerektirdiğine inanıyor" dedi ve Başkan'ın yaptığı Türkiye ziyaretinin de bunun bir parçası olduğunu söyledi. Sözcü, Obama'nın Nisan ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaretin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinin hep, "Başkan'ın, İslam dünyasına uzanma çabalarının bir parçası olduğunu" ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler