Diyarbakır'da sosyal yardım projesi

2003 yılından bu yana, Sosyal Riski Azaltma Projesi'nden 140 bin eğitim çağında ve 86 bin 0-6 yaş grubundaki çocuk istifade ediyor. Böylece sağlık konusunda daha bilinçli bir toplum yetişiyor. Proje kapsamında yapılan yardımların yoksul ailelere yönelik olması pek çok sayıda aileyi mutlu ediyor.

Yayınlanma: 22.08.2008 - 15:29
Abone Ol google-news

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Sosyal Riski Azaltma Projesi'nden 2003 yılından bu yana 140 bin eğitim çağındaki çocuk ile 86 bin 0-6 yaş grubundaki çocuğun yararlandığını söyledi.

Vali Mutlu, yaptığı açıklamada, Sosyal Riski Azaltma Projesi'nin 2003 yılından bu yana Diyarbakır'da çok yoğun bir şekilde ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunulduğunu, bugüne kadar şartlı nakit transferi, gelir getirici ve sosyal hizmet alanında farklı çalışmalarla projenin sürdüğünü belirtti.

Özellikle şartlı nakit transferinin 2 bileşeninin bulunduğunu, bunların eğitim ve sağlık olduğunu aktaran Mutlu, eğitim çağındaki kız ve erkek çocuklarına 7 yaşından itibaren liseyi bitirinceye kadar eğitim yardımı yapıldığını belirtti.

Sağlık yardımında da 0-6 yaş grubundaki çocukların periyodik sağlık kontrollerinden geçirilmeleri ve aşılamalarının aksatılmaması için yardım yapıldığını anlatan Mutlu, yardımların yoksul ailelere yönelik olduğunu anımsattı.

Vali Hüseyin Avni Mutlu, 2003 yılından bu yana çok sayıda ailenin bu yardımlardan yararlandığını ifade ederek, şöyle dedi: ''Projeden 2003 yılından bu yana 140 bin eğitim çağındaki çocuk, 86 bin 0-6 yaş grubundaki çocuk istifade ediyor. Bu yardımlar annelere veriliyor. Her yıl ağustos ayında yeni kayıtlar alınıyor. Geçmiş yıllarda insanlarımız çocukları okula gönderme konusunda eğitimle ilgili masrafları bahane ediyordu. Kırsalda daha ziyade böyle bir sorunla karşılaşıyorduk. Ama şu anda böyle bir durum söz konusu değil. Öğrencilere kitap yardımı da yapılıyor. İlimizde 380 bin öğrencinin kitabı ücretsiz olarak eğitimin başladığı ilk gün teslim ediliyor. Fakir, muhtaç durumda olan vatandaşlarımızın kız olsun, erkek olsun her çocuğu yoğun bir şekilde destekleniyor.''

Kız erkek öğrenci dengesi oluştu

Diyarbakır Valisi Mutlu, okullaşmada erkek çocukların lehinde olan oranın kız-erkek dengesini oluşturacak noktaya geldiğini ve bunun da çok sevindirici olduğunu söyledi.
Okullaşma oranını Türkiye ortalamasına getirmek için Milli Eğitim Müdürlüğü ile çalışmaların sürdüğünü kaydeden Mutlu, adrese dayalı nüfus tespiti sayesinde okuma çağında olan çocukların okula devam edip etmediklerini belirlediklerini ifade etti.
Mutlu, TC kimlik numarasının girilmesiyle hangi çocuğun okula gidip gitmediğinin görüldüğünü belirterek, ''Çocuklarımız okula gitmemezlik etmesin. Devletimiz bu konuyla ilgili her türlü desteği veriyor. (Benim çocuğumu okula göndermemde şöyle bir sıkıntı var, ben çocuğumu okula gönderemiyorum) diyen bir anne baba varsa ulaşabileceği yer doğrudan doğruya biziz, ilçelerde de kaymakamlarımız ve milli eğitim kurumlarımızdır'' diye konuştu.

Sağlık yardımları

Proje çerçevesinde 0-6 yaş grubundaki çocuklar için yapılan yardımların daha sağlıklı bir nesil yetiştirilmesi ve sağlık bilinci geliştirilmesi noktasında faydasının olduğuna işaret eden Mutlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bu çok önemlidir. Biz genelde hasta olduğumuz vakit sağlık kuruluşlarına gideriz. Önceden önleyici sağlık hizmetleri konusunda çok sağlıklı bir toplum değiliz. Bu 0-6 yaş grubundaki çocuklara verilen destekle görünen şu ki sağlık konusunda daha bilinçli bir toplum yetiştiriyoruz. Çocuğu bir sağlık kuruluşuna götürüp, periyodik olarak sağlık kontrolünden geçirmek, bütün bunlar bir sağlık bilinci geliştiriyor. Bunlar sağlıklı bir toplum yetiştirmede getirileri çok büyüktür. Bebek ölümlerinde ciddi düşüşlere sebep olacak. Diyarbakır'da bu manada her yıl göstergelerimiz daha iyi noktalara gidiyor. Ama daha iyi olmak mecburiyetindeyiz. Bu uygulamaların özellikle çocuklarımızın sağlığıyla ilgili çok önemli bir ivme kazandırdığını elimizdeki istatistiklerden görebiliyoruz. Gebelikle ilgili de bu desteği veriyoruz. Gebe anneye de vermiş olduğumuz şartlı nakit transferi desteği var. Dolayısıyla anne daha hamile olduğu andan itibaren bu yardımı alarak, çocuğun daha doğmadan sağlıkla ilgili periyodik muayenelerini yaptırıyor. Kazancımız sağlıklı bir nesil yetiştirmede sağlık bilincinin geliştirilmesidir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler