"Kabadayılığa gerek yok"

DTP'li milletvekillerinin savunmalarının alınması konusunda yapılan tartışmalara ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün "İfade vermeyeceğiz" söylemine karşı TBMM Başkanı Köksal Toptan'dan sert çıkış: Kabadayılığa gerek yok, herkes ifade vermeli.

Yayınlanma: 29.05.2009 - 07:54
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, herkesin teröre karşı açık ve net tavır koyması gerektiğini belirterek, ''Terör korumasız bırakılmalıdır. Çünkü terör insanlık suçudur. Bugün birilerine zarar verebilir, yarın başkasına döner'' dedi.

Toptan, Bahçeşehir Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Merkezince düzenlenen 11. Global Liderlik Forumu'ndan ayrılışında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Gündeme gelen Kürt açılımı konusunda ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna Toptan, ''Tartışılsın. Sayın Cumhurbaşkanı söyledi. Türkiye tartışıyor. Tartışılmasında yarar var'' yanıtını verdi.

Toptan, ''mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin hazırlanan yasa tasarısıyla'' ilgili bir soru üzerine, partiler arasında görüşmelerin sürdüğünü, birtakım endişeler ve tereddütler bulunduğunu ifade ederek, birkaç gün içinde bu sorunun çözüleceğini zannettiğini söyledi.

Köksal Toptan, ''Endişeler hakkındaki yorumunuz nedir?'' sorusunu yanıtlarken de herkesin hedefinin mayınlı arazilerin temizlenmesi olduğunu, o konuda bütün partiler arasında mutabakat bulunduğunu anımsattı.

''Yeni Anayasa hazırlama çalışmalarına'' ilişkin bir soruya karşılık Toptan, öneriler ortaya çıktığında partiler arasında diyalog arayışına gireceğini belirtti.
 

Hakkari'de mayın patlaması

Bir gazetecinin, ''Mayın patlaması sonucu 6 asker şehit oldu. DTP'nin bu konudaki açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

''Bir taraftan terörü bitirmek konusundaki arayışlar, gayretler sürerken, diğer taraftan bu eylemlerin devam etmesi hiç kuşku yok ki süreci olumsuz etkilemektedir. Herkesin teröre karşı açık net tavır koyması lazım. Terör korumasız bırakılmalıdır. Çünkü terör insanlık suçudur. Bugün birilerine zarar verebilir, yarın başkasına döner. Küresel bir tehlike ve tehdit olarak terör herkes tarafından anlaşılmadıkça ve algılanmadıkça çözüm bulmak zor olur. O nedenle bugün teröre kol kanat geren yahut müsamaha gösteren veya sempatiyle bakan ülkeler de bu konuda dikkatli hareket etmek zorundadırlar. Küresel bir güç birliği yapılırsa daha rahat ve etkin bir mücadele yapılır.''

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''DTP'lilerin ifade vermesi konusunda çok uğraştınız ama Eylüle ertelendi. DTP'nin de üzerine düşen görevi yapması gerekmiyor mu?'' sorusuna karşılık, şunları kaydetti:

''Kesinlikle yapması gerekiyor. Tahriklerden kaçınmaları gerekir. Sonuç itibarıyla bir Anayasa düzenlemesi var, bir mahkeme kararı var. Ne yapmak lazım? Herkes üzerine düşeni yaparsa sorun çözülebilir. Şu yanlış: DTP'liler 'Sadece bize yapılıyor, başkalarına yapılmıyor' diyor. Öyle değil. Şu anda DTP'lilerin, ifadesi alınmak istenen dosyalara benzer 150'den fazla dosyası Meclis'te bekletilmektedir. Bununla ilgili bir işlem yapılmamaktadır. Bir trafik suçu veya seçim suçu işleyen milletvekili gibi bunların dosyaları da dokunulmazlıkları nedeniyle dönem sonuna bırakılmaktadır.

Ancak isnat edilen suçları, dava konusu suçları seçimden evvel işledikleri iddiasıyla dava açıldığı ve bu suçlar Anayasa'nın 14. maddesine giren suçlardan sayıldığı için bu soruşturmalar devam etmektedir. Bunu birbirinden çok iyi ayırmak lazım. Nasıl bir çözüm bulunabilir hep beraber göreceğiz. Herkes olaya dikkatli, tahriklerden kaçınarak elini taşın altına sokmak niyetiyle, iyi niyetiyle yaklaşırsa bütün sorunlarda olduğu gibi bu sorunu da aşarız diye düşünüyorum.''

Toptan, DTP'lilerin ''Kesinlikle ifade vermeyiz'' dediklerinin hatırlatılması üzerine, ''Kabadayılığa gerek yok. 'Gitsinler, versinler' demiyoruz. Aslında onlar belki de yani insanın aklına o ihtimal geliyor; polis gelsin, bizi evden alsın, ifadeye götürsün, o fotoğraf da bütün dünyaya, Avrupa'ya yayılsın mı istiyorlar. Yani bunu istemiyorlarsa daha dikkatli konuşmalılar diye düşünüyorum'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler