TİHV: 9 ilin arazisinde mayın döşeli

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 2002-2008 döneminde mayınlar yüzünden Türkiye'de asker ve sivil olmak üzere 380 kişinin yaşamını yitirdiğini, bin 7 kişinin ise yaralandığını bildirdi.

Yayınlanma: 29.05.2009 - 08:16
Abone Ol google-news

Türkiye İnsan Hakları Vakfı'ndan (TİHV)yapılan açıklamada, mayından kaynaklı ölüm ve yaralanmaların özellikle 2008 yılında büyük artış gösterdiği, söz konusu yıl mayın patlamaları sonucu 71 kişi ölürken, 150 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Açıklamada, mayınların sadece sınırlarda değil, çeşitli illerin, örneğin, Van, Hakkari, Tunceli, Diyarbakır, Batman, Bingöl, Ağrı, Şırnak ve Mardin illerinde de çeşitli arazilere yaygın şekilde döşenmiş olduğu iddia edildi.

Türkiye'nin de taraf olduğu Ottowa Sözleşmesi'ne göre tüm mayınların ve serbest patlayıcıların temizlenmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, TBMM gündemindeki mayınların temizlenmesini öngören yasa tasarısının sorunu çözme konusunda yeterli olmadığı savunuldu.

Açıklamada şu çağrı yapıldı: "Türkiye'deki tüm mayınlı ve serbest patlayıcı alanlar derhal temizlenmeli, mayın haritaları açıklanmalıdır. Mayınları kim döşemiş olursa olsun mayınlı bölgelerin ilan edilmesini istiyoruz." 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler