Anne sütünün faydaları bitmiyor

Uzmanlar her defasında vurguluyor bebeğinize anne sütü vermeyi ihmal etmeyin. Saymakla bitmeyen anne sütünün faydaları çölyaki hastalığına karşı da koruma sağlıyor.

Yayınlanma: 29.05.2009 - 08:29
Abone Ol google-news

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mukadder Ayşe Selimoğlu, çölyak hastalığının önemli bir sağlık sorunu ve sosyal sorun olduğunu, bu hastalıktan korunmanın en önemli silahının anne sütü olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Selimoğlu, çölyak hastalığının genetik olarak yatkın kişilerde buğday, arpa ve çavdar içeren gıdalarda bulunan ''glüten'' adlı maddenin tetiklemesiyle ortaya çıkan bir ince bağırsak hastalığı olduğunu belirtti.

Hastalığın özellikle Türkiye gibi buğdayın beslenmede önemli yer tuttuğu ülkelerde çok sık görüldüğünü ifade eden Selimoğlu, şöyle konuştu:

''Az sayıda olsa da ülkemizde yapılan çalışmalar hastalığın yaklaşık 100-200 kişiden birinde var olduğunu ortaya koymuştur. Bu veriler doğruysa ülkemizde yaklaşık 1 milyon insanın çölyak olduğu tahmin edilebilir. Hastalığın en önemli belirtileri ishal, karın ağrısı, kilo kaybı ve çocuklarda büyüme sorunu oluşturması. Bazı hastalarda bu belirtiler olmaksızın iştahsızlık, boy kısalığı, kabızlık, kemik erimesi, tedaviye dirençli kansızlık, aşırı diş çürüğü, ergenlikte gecikme ve kısırlık gibi çok farklı belirtiler de ortaya çıkabiliyor. Hastalığın bir diğer önemli özelliği, tip 1 şeker hastalığı ve tiroit hastalığında ek belirti vermeksizin görülme olasılığının yüksek olmasıdır.''
 

''En önemli etken beslenme"

Ailesel yatkınlık dışında hastalığın oluşmasına neden olan en önemli etkenin beslenme olduğuna işaret eden Selimoğlu, şunları kaydetti:

''Hastalıktan koruyucu en önemli silah da anne sütüdür. Anne sütünün tek başına en az 4-6 ay verilmesi, erken dönemde unlu gıdaların verilmemesi, bebeğin büyüme durumuna göre 4 ile 6'ncı aylar arasında hala anne sütü alırken az miktarda buğday içeren gıdalara başlanması ve anne sütüne devam edilmesi, üzerinde durulan en önemli koruyucu stratejidir.

Tanı, kanda yapılan bir tarama testinin pozitif olması durumunda endoskopik yöntemle yapılan ince bağırsak biyopsisiyle konulur. Tedavi, hastalığa neden olan buğday, arpa ve çavdarın ömür boyu diyetten tamamen çıkarılmasıyla sağlanır. Kişi bu diyete uyduğu müddetçe sağlıklı yaşam sürdürür. Ancak ülkemiz gibi buğday ağırlıklı beslenen ülkelerde çölyaklı bireylerin diyeti kabusa dönüşebiliyor. Bu çocuklar ve erişkinler için dışarıda yemek ve seyahat etmek önemli sorun oluyor.''

Anne sütünün önemini vurgulayan Prof. Dr. Selimoğlu, ''Önemli bir sağlık sorunu ve sosyal sorun olan çölyak hastalığı dünyanın olduğu gibi ülkemizin sağlık gündemini de artan yoğunlukta meşgul edecektir. Hepimizin görevi bu hastalıktan koruyacak belki de tek silah olan anne sütünün önemini annelerimize tekrar tekrar hatırlatmak olmalıdır'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler