WSJ: "Türkiye, IMF'e meydan okuyor"

Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'de piyasalar toparlanınca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın IMF'nin kurtarma paketi ve acı reçeteleri kabule yönelik baskıların hafiflediğine inanmış gibi göründüğünü belirtirken "Türkiye, IMF'nin kemer sıkma talebine meydan okuyor" yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 29.05.2009 - 08:56
Abone Ol google-news

ABD'deki borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Türk hükümetinin IMF ile anlaşma konusundaki tavrının değerlendirildiği bir analiz yayımladı. "Türkiye, IMF'nin kemer sıkma talebine meydan okuyor" başlığını taşıyan İstanbul kaynaklı analizde, "Türkiye'nin IMF ile müzakerelere başlamasından sekiz ay sonra hükümetin bir anlaşma istemediği sinyalleri, ekonomide kemer sıkmayı zorlamaya kararlı işadamları ve yetkililer arasında tepki yaratıyor" görüşü dile getirildi. Analizde şöyle devam edildi:

"Türkiye'de piyasalar toparlanırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, IMF kurtarma paketi ve acı reçetelerinin kabul edilmesine yönelik baskıların hafiflediğine inanmış gibi görülüyor."

 

"Bu yıl yüzde 7'lik bütçe açığı bekleniyor"

Başbakan Erdoğan'ın küresel krize ilişkin olarak "Teğet geçeğini söyledim ve bana güldüler. Ancak kanıt ortada. Türkiye, güvenli bir liman olmaya devam ediyor. İstikrar var" yolundaki sözlerine dikkat çekildiği analizde Türk analizlerinin, sağlık ve yerel yönetimleri harcamalarındaki artışın etkisi ile bu yıl bütçede GSYİH'ya oranla yüzde 7'lik bir açık beklediği kaydedildi.

WSJ, "Bu trend, IMF paketince gerektirdiği, hükümet harcamalarındaki kesintiler ve ağırlıklı olarak, gelir tahsilatında ekonomik daralmaya aşırı bir biçimde hassas olan satış vergiler gibi dolayı vergilere dayanan bütçenin yeniden yapılanması gibi kısıtlamalara açık bir taahhüt olmayınca birçok iktisatçı ve yetkiliyi kaygılandırıyor" diye yazdı.

Merkez Bankası'nın "mali disiplin ve yapısal reforma taahhüdünün güçlendirilmesinin hayati önem taşıdığı" yolundaki uyarısı ve Moody's'in Türkiye'nin yaz aylarında IMF kaynakları olmadan da idare edebileceğini ancak daha sonra dış finansmanına ihtiyacı olacağı yönündeki değerlendirmesine de dikkat çekildiği analizde, IMF'nin, görüşmelerin sürdüğünü söylediği ancak detay vermediği kaydedildi. WSJ şunları yazdı:

"Türkiye'nin kredi kabul etmesini isteyen iş dünyası liderleri ve ekonomistler, hükümetin uzun vadeli ekonomik reformlarda ilerleme iradesinin olup olmadığını sorguluyor. Bu kişiler, IMF kredi için getirilen koşulların, hükümetin bunlar olmasa sadece sözde kararlılık göstereceği reformların finansmanına katkıda bulunabileceğini ve mecbur edebileceğini söylüyorlar."

WSJ, analize son verirken de Erdoğan'ın, özellikle, Anadolu'daki küçük işadamlarından oluşan esas seçmenlerine darbe vuracak, popüler olmayan önlemleri alma riskine girmeye isteksiz göründüğünü öne sürerken, AKP'nin, son seçimlerde uğradığı oy kaybının, 2011 yılında genel bir seçim ile karşı karşıya bulunan Erdoğan'ı kaygılandırdığını savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler