"Ticareti kolaylaştırmaya karar verdik"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile terörizm, aşırı akımlar, yasa dışı göç, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, örgütlü suçlarla mücadele ve kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi konularındaki kararlılık ve ortak tavrı ifade ettiklerini söyledi.

Yayınlanma: 29.05.2009 - 09:11
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Tacikistan Cumhurbaşkanı  İmamali Rahman, Milli Saray'daki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, dost ve kardeş ülke Tacikistan'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, bakanlar, milletvekilleri ve iş adamlarından oluşan geniş bir heyetle resmi ziyaret gerçekleştirdiğini belirtti.

Kendisi ve heyetine gösterilen konukseverlik için teşekkür eden Gül, bu ziyarete büyük önem verdiğini vurguladı.

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman ile çeşitli platformlarda bir araya gelerek görüştüğünü anlatan Gül, en son İstanbul'da düzenlenen Su Forumu için Türkiye'ye gelen Rahman ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin dostane ve yapıcı bir havada geçtiğini anlatan Gül, iki ülke arasındaki tarihi bağlar ve ortak değerler temelinde ikili ilişkileri her alanda daha ileriye taşımak için kararlılığın vurgulandığını ve siyasi iradenin ortaya konulduğunu kaydetti. Gül, ''Gerek Türkiye'nin gerek Tacikistan'ın gündeminde önemli bir yer tutan terörizm, aşırı akımlar, yasa dışı göç, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, örgütlü suçlarla mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi konularındaki kararlılığımızı ve ortak tavrımızı da bir kez daha ifade ettik'' diye konuştu.

Türkiye ile Tacikistan arasındaki siyasi ilişkilerin her bakımdan mükemmel seviyede ilerlediğini dile getiren Gül, her iki ülkenin de uluslararası platformlarda birbirini desteklediğini söyledi.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği gibi bir çok uluslararası kuruluşta görev almasında Tacikistan'dan destek aldığını ifade eden Gül, ''Tacikistan da her platformda Türkiye'nin desteğini daima görecektir'' dedi.

Gül, Tacikistan'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliği konusunda Türkiye'nin katkı sağlamaya ve tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğunu belirtti.

Görüşmelerde ekonomik ilişkilerin de geniş bir şekilde ele alındığını anlatan Gül, Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticaret hacminin 500 milyon doları aştığını ancak potansiyelin daha büyük olduğunu ifade etti.

Her iki ülkenin birbirine satabilecek çok şeyi olduğunu söyleyen Gül, ticareti kolaylaştırmaya karar verdiklerini bildirdi.

Enerji konusuna da önem verdiklerini belirten Gül, Tacikistan'ın en büyük zenginliklerinden birinin su olduğunu söyledi.

İki ülkenin su konusunda ortak politikalara sahip olduğunu ve yakın işbirliği içinde bulunduğunu ifade eden Gül, ''Özellikle Tacikistan'ın sahip olduğu büyük hidroelektrik potansiyelini dikkate aldığımızda Türk iş adamlarının buraya büyük yatırım yapabileceklerine inanıyoruz. Orta ölçekli bir çok santral kurulabilir. Türkiye bu konuda çok tecrübeli bir ülkedir'' dedi.

Madencilik, turizm, tarım konularında da Türk iş adamlarının Tacikistan'da yatırım yapmasının mümkün olduğunu dile getiren Gül, iş adamlarını bu konuda teşvik edeceklerini kaydetti.

Görüşmelerde kültür ve eğitim konularının da ele alındığını aktaran Gül, iki ülkenin ortak kültürel yanları, tarihten gelen benzer görüşlerinin olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin bunun en güzel örneği olduğunu belirtti.

Eğitim konusundaki işbirliğinin de geliştirilmesinin kararlaştırıldığını dile getiren Gül, Tacikistan'da Türk okullarına verilen destek için teşekkür etti.

Gül, Türk üniversitelerindeki kontenjanların artırıldığını da hatırlatarak, bunun kullanılmasından mutluluk duyacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Uluslararası ve bölgesel konulardaki görüşlerimizi de paylaştık. Afganistan'ın istikrarı ve huzuru sadece dünya için değil her şeyden önce Orta Asya için çok önemlidir. Afganistan ile bin 400 kilometre sınırı olan Tacikistan bu konuda hep yapıcı olmuştur. Türkiye de her zaman yapıcı olmuştur. Türkiye, Afganistan ile olan tarihi bağlarından dolayı her türlü katkıyı sağlamaktadır'' diye konuştu.

Tacikistan'da meydana gelen sel felaketinde yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine başsağlığı dileyen Gül, Türkiye'nin bu konuda da her türlü desteği vermeye hazır olduğunu kaydetti.

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman da görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha üst seviyeye taşınması ve verimli işbirliğinin artırılması yönünde karar aldıklarını söyledi.
İki ülkenin ekonomik işbirliği adına geniş imkanlara sahip olduğunun altını çizen Rahman, bunun iki ülkenin ve bölgenin yararı yönünde değerlendirilebileceğini ifade etti.
Görüşmelerde Türk inşaat şirketlerinin Tacikistan'a gelmesi ve Duşanbe'de bir ticaret fuarı açılmasını kararlaştırdıklarını bildiren Rahman, enerji, hafif sanayi, turizm, tarım ve nakliye alanındaki projelerin iki tarafın da dikkatini çektiğini belirtti. Rahman, bu alanlarda iş adamlarının teşvik edildiğini söyledi.

Rahman, Tacikistan'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne girmesi ve ülkede serbest ticaret bölgeleri kurulması için Türkiye'nin deneyimlerini paylaşmak istediklerini dile getirdi.
Görüşmelerde bölgenin önemli meselelerinin de ele alındığını anlatan Rahman, ''Özellikle belirtmek isterim ki bölgesel güvenlik ve işbirliği açısından aynı görüşleri paylaşıyoruz'' dedi.

Tarihi bağları olan iki ülkenin her alandaki ilişkilerinin geliştirilmesinin amaçlandığını belirten Rahman, iki tarafın da Müslüman ülkelerin işbirliğine özel önem verdiğini ifade etti.

İmamali Rahman, özellikle uluslararası konularda BM'nin oynayacağı olumlu rolün tüm insanlığın beklentisi olduğunu da dile getirdi.

Bu arada ortak basın toplantısı öncesinde Gül ve Rahman, Türkiye ile Tacikistan ilişkilerine ilişkin ortak bildiri imzaladı.

Daha sonra Gül ve Rahman huzurunda iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında ''Hizmet ve Hususi Pasaport Hamilleri İçin Vizelerin Kaldırılmasına İlişkin Anlaşma'' ile 2009-2010 İşbirliği Programı imzalandı.

Anlaşmaları Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz imzaladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler