Dosyayı ciltletmek maliyetli

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kitap haline getirilmesi talep edilen ''Ergenekon'' dava dosyasının takım halinde 350 cilt olarak basılması için 50 bin TL masraf gerektiğini, ancak mahkeme başkanlığının uygun görmesi halinde bu amaçla ödenek istenebileceğini kaydetti.

Yayınlanma: 29.05.2009 - 09:50
Abone Ol google-news

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, ''görülmekte olan Ergenekon dava dosyasına ait klasörlerin kitap halinde bastırılarak, tutuklu sanıkların bulunduğu Silivri 4-5 Nolu L Tipi Ceza İnfaz Kurumu kütüphanesine konulması ve tutuklu sanıkların incelemesine sunulmasına'' ilişkin talebine, Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan cevap verildi.

Cumhuriyet Savcısı Selim Bera Altay tarafından gönderilen yazıda, CMK hükümlerine göre tarafların dava dosyasından suret alma haklarının olduğu, ancak bunun masraflarını tarafların karşıladığı ve uygulamanın da bugüne kadar bu şekilde devam ettiği anımsatıldı.
Bugüne kadar devlet bütçesinden harcama yapılarak dava dosyasından taraflara suret çıkarılarak verilmediği ifade edilen yazıda, şöyle denildi:

''2008/209 esas sayılı davaya ait yaklaşık 500 klasörden fazla evrak bulunduğu görülmüş olup, bu evrakın bir takım halinde, ortalama 350 cilt basılması işleminin 50 bin TL masraf gerektirdiği öğrenilmiştir. Bütün tutuklu sanıkların dosyasının kitap halinde bastırılıp kendilerine bedelsiz verilmesini talep etmeleri halinde büyük masraflar gerekmektedir.''

Yazıda, bu uygulamayı bütün dava taraflarının da talep etme ihtimallerinin bulunduğu kaydedilerek, ayrıca kitap haline getirilecek dava evrakının ceza ve tutukevi kütüphanelerine konulması işleminin de cezaevlerine sokulacak her türlü eşya ve basılı eserlerle ilgili yönetmelik ile genelgeler çerçevesinde ceza idarelerince takdir edildiği vurgulandı.

Bu şekilde yapılacak harcamanın yetkililere Sayıştay tarafından zimmet çıkarılabileceği dile getirilen yazıda, ''Bütün bunlara rağmen dosyanın matbaada çoğaltılarak cezaevine konulması, Mahkeme Başkanlığınızca uygun görülecekse keyfiyetin bir yazıyla Başsavcılığımıza bildirilmesi halinde gerekli ödenekler istenerek gereğine tevessül edilecektir'' denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler