Almanya'da oy tartışmaları

Alman federal meclisi (Bundestag) dün akşam, ülkede yaşayan ve AB vatandaşı olmayan göçmenlere yerel seçimlerde oy hakkı verilmesi isteğiyle muhalefetteki Sol Parti ve Yeşiller Partisi tarafından sunulan ortak önergeyi reddetti.

Yayınlanma: 29.05.2009 - 10:52
Abone Ol google-news

Almanya'da muhalefetteki Sol Parti ve Yeşiller Partisi tarafından sunulan ortak önerge, koalisyon ortağı olan Birlik partileriyle (CDU/CSU) Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından reddedildi.

Uzun zamandır göçmenlere yerel seçimlerde oy hakkı verilmesini isteyen SPD'nin bazı yöneticileri, koalisyon sözleşmesi nedeniyle önergeye ret oyu verdiklerini söylediler.

Türk kökenli SPD milletvekili Lale Akgün ise oylamada partisinin genel tutumuna karşın ''evet'' oyu verdiğini belirterek, ''Ben önergeyi destekliyorum'' dedi.

Birlik partilerinin olumsuz tutumu nedeniyle yerel seçimlerde AB vatandaşı olmayan göçmenlere seçim hakkı verilemediğini ifade eden Akgün, SPD'nin genel seçimlerden sonra göçmenlere bu hakkın verilmesini sağlayacağını kaydetti.

Akgün, yerel seçimlerde AB ülkesi vatandaşı olmayan göçmenlerin oy kullanamamalarının adaletsizlik olduğunu, bu nedenle durumun kabul edilemeyeceğini belirterek, yerel seçimlerde tüm göçmenleri ilgilendiren konuların ele alındığını, İsveç'te göçmenlere yönelik yerel seçim hakkının 1975 yılından bu yana başarıyla uygulandığını, siyasi yaşama katılım hakları olduğu için tüm partilerin göçmenlerin oylarını almak için çaba harcadığını söyledi.
Akgün, ''Burada yerel seçim hakkına sahip olacak insanlar toplumla daha fazla ilgilenecek ve toplum için daha fazla çaba harcayacaklardır'' şeklinde görüş belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler