Hibrit tohumlar sağlıklı mı?

MHP Bursa Milletvekili Hamit Homriş, tarımda kullanılan hibrit tohumlarının insan sağlığına etkilerini, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bu konuda herhangi bir çalışması bulunup bulunmadığını sordu.

Yayınlanma: 29.05.2009 - 11:17
Abone Ol google-news

MHP Bursa Milletvekili Hamit Homriş, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, hibrit tohumlarının toprağın verimliliğini etkileyip etkilemediğini öğrenmek istedi.

Türkiye'nin ileri laboratuvar teknolojileriyle tohum üreten ABD, İsrail, Fransa, Hollanda gibi ülkelerden her yıl ortalama 80 milyon dolarlık hibrit (genetik yapısı değiştirilmiş) tohum ithal edildiğini belirten Homriş, önergesinde şu soruları yöneltti:

''Yerli tohumların verimini artırmak ve dışa bağımlılığı azaltmak için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Bu çalışmalar nelerdir? Hibrit tohumlarının ülkeye girmesini engelleyici ne tür bir çalışma içerisindesiniz? Hibrit tohumlarını ithal ettiğimiz ülkeler bu tohumları satmıyoruz derse o zaman ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Ülkemizde kullanılan tohumlar genellikle İsrail üretimi olup tamamen kısır tohumlar olarak bilinmektedir; alırsınız, ekersiniz, toplarsınız ama seneye o tohumu kullanamazsınız bu bağımlılıktan kurtulmak için bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?''

Hamit Homriş ayrıca, Bakan Eker'e, hasat dönemi başlamasına rağmen buğday fiyatlarının halen açıklanmadığını, üretici girdi fiyatlarını da göz önüne alarak çiftçiyi rahatlatacak bir fiyatın ne zaman açıklanacağını sordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler