ODTÜ 53 yaşında

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) 53. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ''ODTÜ Günü''nde, ''Üstün Hizmet Ödülü'' alan Eski AİHM Hakimi Dr. Rıza Türmen, Demokrasi ve hukuk devletine yöneltilen en büyük tehdidin siyasi iktidarın yargıyı kendisinin bir uzantısı yapmak istemesi olduğunu anlattı ve "Yargı, araç değil amaçtır" dedi.

Yayınlanma: 29.05.2009 - 11:35
Abone Ol google-news

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) 53. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ''ODTÜ Günü''nde, eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Hakimi DR. Rıza Türmen ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fikret Yücel'e ''Üstün Hizmet Ödülü'' verildi.

Üniversitenin kültür ve kongre merkezinde yapılan ''ODTÜ Günü''ne, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz de katıldı.

Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Acar, ÖSYS'de ilk 5 bine giren öğrencilerin üçte birinin ODTÜ'yü tercih ettiğini söyledi. ODTÜ'nün son 3 yıl içinde lisans mezunu sayısının yüzde 5, yüksek lisans mezunu sayısının yüzde 10 ve doktora mezunu sayısının yüzde 25 arttığını belirten Acar, bu yıl 2 bin 600 lisans, bin yüksek lisans ve 200'den fazla doktora öğrencisini mezun edeceklerini dile getirdi.

Öğretim üyesi ve görevlilerinin 2008'de yurtdışı süreli yayınlarda ve kitaplarda yayımlanan makalelerinin sayısının ilk kez bini aşarak bin 11'e yükseldiğini ifade eden Acar, 2007'de 1,14 olan kişi başına makale sayısının geçen yıl 1,24'e yükseldiğini vurguladı.

''Son 5 yılda ODTÜ'ye sağlanan Hazine yardımındaki artışın yıllık enflasyon oranının altında kaldığını'' söyleyen Acar, ihtiyaçların üniversitenin kendi yarattığı gelirlerle desteklendiğini kaydetti. Acar, ''ODTÜ, dün olduğu gibi bugün ve yarın da yenilikçi ve ilerici misyonun sorumluluğu içinde, ülkemizde akılcılığın ve bilimselliğin gelişmesi; laikliğin, hukukun üstünlüğünün, insan haklarının ve temel özgürlüklerin korunması, kadın erkek eşitliğinin sağlanması gibi çağdaş, evrensel demokratik değerleri savunan bir kurum olmaya devam edecektir'' diye konuştu.

 

"Yargı, araç değil amaç"

Eski AİHM Hakimi Dr. Rıza Türmen'e ile Türkiye TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fikret Yücel'e ''Üstün Hizmet Ödülü''nü Rektör Prof. Dr. Acar verdi.

Türmen, ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, ODTÜ'nün demokratik, laik, çağdaş ve ilerici çizgisini hiçbir zaman kaybetmediğini söyledi. Demokrasi ve hukuk devletine yöneltilen en büyük tehdidin siyasi iktidarın yargıyı kendisinin bir uzantısı yapmak istemesi olduğunu anlatan Türmen, yargının tarafsız, eşitlik ve adil yargılamayı vaat ettiğini dile getirdi.

Rıza Türmen, şöyle konuştu:
''Eğer halkın gözünde yargı bu vaatlerini gerçekleştiremeyecek duruma gelmişse, o zaman yargının güvenilirliği ortadan kalkar. Yargının güvenilirliğinin ortadan kalkması, hukuk devletinin zedelenmesi ve demokrasinin yara alması sonucunu doğurur. Bugün Türkiye'deki en büyük sorunlardan biri, yargının araçsallaştırılmasıdır. Oysa bütün mesele hukuk devletinin araç değil, amaç olduğunun anlaşılmasıdır. Herkesin uzun vadeli menfaatinin aslında hukuk devleti amaçsallaştırmak olduğunun anlaşılması gerekir.''

Törende iş adamları Mehmet Niyazi Akdaş ile Sinan Tunaoğlu'na da ''Takdir Ödülü'' verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler