Küçük mucitten büyük buluş

Tekirdağ'da, Anadolu Teknik Lisesi'nde okuyan Emrah Ertan isimli öğrenci "bomba imha robotu" icat etti. Öğrencinin icat ettiği bu robot Emniyet Genel Müdürlüğü'nce incelemeye alındı.

Yayınlanma: 29.05.2009 - 12:57
Abone Ol google-news

Tekirdağ'da, Anadolu Teknik Lisesi öğrencisi tarafından icat edilen ''bomba imha robotu''nun Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından incelemeye alındığı bildirildi.

Tekirdağ Endüstri Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Recep Ulu, Emrah Ertan isimli öğrenci tarafından icat edilen robotun, Tekirdağ'daki Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı'nda (METEF) sergilendiğini söyledi.

Çeşitli projelerin sergilendiği fuarda yer alan robotun çalışma sistemi hakkında ziyaretçilere bilgi verildiğini kaydeden Ulu, robotun sergiyi gezen Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri tarafından incelenmesinin ardından, ''uygulama'' yaptığı esnada çekilen görüntü ve fotoğraflarının Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğini belirtti.

Genç mucit Emrah Ertan'ın yaptığı robotu yaklaşık bin TL'ye mal ettiğini söyleyen Recep Ulu, ''Uzaktan kumandalı robot, üzerindeki kablosuz kamerası sayesinde kullanıcıyı yönlendiriyor. 360 derece dönen hareket kolu ile üstün manevra kabiliyeti bulunan bomba imha robotu, paletleri sayesinde her türlü zeminde yol alabiliyor'' dedi.

Ulu, ''Umuyoruz ki genç öğrencimizin icat ettiği bu robot, biraz daha geliştirilip ve çok daha ucuza mal edilerek, emniyet güçlerimizin hizmetinde olur'' diye konuştu.

 

Deniz dalgasından elektrik üreten sistem

Öte yandan, Tekirdağ'da, üç lise öğrencisi tarafından tasarlanan, ''deniz dalgasından elektrik üretimi'' sistemi de METEF Fuarı'nda görücüye çıktı.

Tekirdağ Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Muhammet Cehan, projenin arkadaşlarıyla birlikte yaptıkları çalışmanın sonucunda ortaya çıktığını söyledi.

Sahil kenti olan Tekirdağ'da, deniz manzarasından esinlenerek proje üzerinde çalışma başlattıklarını dile getiren Ceyhan, ''Denizden nasıl enerji elde edilebileceği üzerinde düşündük. Küresel ısınma faktörünü de göz önüne alarak, alternatif ve doğal enerji kaynağı geliştirmeyi tasarladık. Ortaya bu proje çıktı'' şeklinde konuştu.

Sistemin, denize konulan şamandıranın hareket etmesiyle çalıştığını ve elektrik ürettiğini anlatan Ceyhan, ''Denizde bulunan şamandıra, dalgaların hareketiyle yukarı kalkıyor ve aşağı iniyor. Şamandıra, kıyıda bağlı bulunduğu hidrolik sistemi hareket ettirdiğinde, sistemdeki silindir levha dönerek, yanındaki dinamoyu döndürüyor ve elektrik üretilmiş oluyor'' ifadelerini kullandı.

Çevreye zararsız, sessiz ve tamamen doğal kaynaklar kullanılarak ortaya çıkarılan projeyle il birincisi seçildiklerini söyleyen Muhammet Ceyhan, ''220 volt elektrik üreten sistemimiz, Sakarya Üniversitesinde biraz daha geliştirilmiş. Orada yapılan test çalışmalarında da sistemin, bir evin aylık elektrik tüketimi olan 150 kw/s miktarında üretim yaptığı görüldü'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler