Rusya silah imha tesisi açtı

Rusya'nın Sibirya bölgesinde, ABD ile Rusya arasındaki anlaşma uyarınca kimyasal silahların imha edileceği tesis açıldı.

Yayınlanma: 29.05.2009 - 13:33
Abone Ol google-news

Rus haber ajansları, Rus ve Amerikalı yetkililerin bugün resmen açılışını yaptığı, yüksek teknoloji ürünü, yaklaşık bir milyar dolara mal olan tesiste iki milyon kimyasal silahın imha edilmesinin öngörüldüğünü duyurdu.

Amerikalı Cumhuriyetçi Senatör Richard Lugar, tesisin açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Rusya ve ABD için barış ve refaha giden yol, 'üçüncü dünya savaşı' için hazırlanan silahlarla ilgili sorunu nasıl çözdüğümüze bağlı. Çok şükür bu savaş hiç çıkmadı. Ancak bugün bu silahların asla kullanılmayacağını, bize veya başkalarına zarar verebilecek insanların ellerine geçmeyeceğini güvence altına almak zorundayız" dedi.

Gürcistan ile Rusya arasında geçen yıl yaşanan çatışmanın Moskova-Washington ilişkilerine olumsuz etkisine de değinen Lugar, "ABD ve Rusya ilişkilerinin çatışmaya dönüşmesini engelleyecek çok fazla ortak menfaat var. Her iki ülke halkı da güvenlik duygumuzu son derece etkileyen terörizmin mağdurları" diye konuştu.

Lugar, bu tesisteki bazı kimyasal silahların bir stadyuma konması halinde en az 80 bin kişiyi öldürecek derecede tehlikeli olduğunu söyledi.

Rusya Sanayi Bakanı Viktor Hristenko da törende yaptığı konuşmada, "Bu tesis, en önemli vazifemizi yerine getirmemizi sağlayacak" dedi.

Rus yetkililer, ABD ile anlaşmalarında öngörülen kimyasal silahların tamamen imha işleminin 2012 yılına kadar tamamlanacağını belirtiyor.

Tesisin çok daha önceden açılması gerektiği, imha edilecek kimyasal silahların tipi ve bunların imha yöntemi konusunda çıkan anlaşmazlık yüzünden tesisin açılışı birkaç kez ertelenmişti.

Halen tesiste, aralarında sarin ve VX gazlarının da bulunduğu 6 bin ton sinir gazı imha edilmeyi beklerken, bunun Rusya'nın imha etmesi gereken kimyasal silahların yüzde 14'lük bölümünü oluşturduğu ifade ediliyor.

Tesiste yıllık 935 ton kimyasal silahın imha edilmesi öngörülürken, yıl sonunda faaliyete geçecek ikinci tesis sayesinde bu miktar iki katına çıkacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon