"Pikniğe çizme giyip gidin"

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi, yetersiz mücadele nedeniyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının hızının kesilmediğini belirtti, yurttaşlara, bu hastalığa yakalanmamak için bazı kişisel önlemler almayı tavsiye etti.

Yayınlanma: 30.05.2009 - 08:07
Abone Ol google-news

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet Alkan, yaptığı yazılı açıklamada, "Pikniğe gidenler, tarla ve bahçede çalışanlar, avcılar, çobanlar, KKKA hastalığı yapan kenelerden korunmak için pantolon paçalarını çorap içine sokarak ve hatta bunun üzerine çizme giyerek dolaşmalıdır. Açık renkli giysiler giymelidir. Elbise veya vücut üzerine kene kovucu preparatlar sürmelidir" dedi.

Piknik, tarla, bağ ve bahçelerden döndükten sonra vücutta kişisel kene muayenesi yapılmasının yararlı olacağını da vurgulayan Alkan, "Günlük kene muayenesi el ve aynalar vasıtasıyla yapılmalıdır. Bulunulan keneler en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek uzmanlar tarafından çıkartılması sağlanmalıdır. Vücutta bulunan keneler üzerine herhangi bir kimyasal dökülmemeli, ateşle yakılmamalı, sıkılarak ezilmemelidir" diye konuştu.

Alkan, piknik, tarla, bahçe gibi alanların kene taşıma ihtimali yüksek olan yaban domuzları, yaban tavşanları gibi hayvanların girmesini önlemek amacıyla ince delikli tel örgülerle çevrilmesinin yararlı olacağını da kaydetti.

Mehmet Alkan'ın verdiği bilgiye göre, KKKA hastalığı ilk kez 2002 yılında ortaya çıktı, 6 kişinin ölümüne yol açtı. Hastalık her yıl biraz daha artış gösterdi ve 2008'de bin 315 vaka görüldü, 63 kişi öldü. 2009yılının ilk 5 ayında ise bu hastalıktan 7 kişi yaşamını yitirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler